Carantinarea Capitalei a fost propusă joi de către INSP, dar această măsură nu este considerată necesară de către Raed Arafat, cel puțin nu la acest moment.

O propunere din partea INSP nu este suficientă pentru a carantina Capitala, având în vedere că impactul unei astfel de decizii nu se referă numai la aspectul sanitar, ci este mult mai complex. Institutul a recomandat carantinarea zonală a București-Ilfov, iar propunerea este abordată în întâlnirea de vineri a CNSU.

Raed Arafat (DSU) nu crede că se va ajunge la carantinarea Bucureștiului, relatează B1TV.

Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (…), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României”, a declarat șeful DSU joi seară, într-o emisiune tv.

Raed Arafat a precizat că o asemenea măsură nu poate fi luată fără o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii”, a adăugat șeful DSU.

Raed Arafat s-a arătat de părere că probabil vor fi analizate măsuri suplimentare de protecție sanitară, însă nu va fi implementată carantina zonală.

La rândul său, premierul interimar Florin Cîțu precizase că autoritățile nu iau în calcul carantinarea Capitalei, însă se gândesc la alte măsuri: „Nu luăm această măsură, la carantinarea Bucureștiului. Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *