Testarea masivă a românilor este singura metodă de a opri valul patru al pandemiei și singura în măsură să ridice presiunea asupra spitalelor, crede medicul pneumolog Beatrice Mahler. Așa cum s-au organizat centre de vaccinare la fiecare pas, Guvernul poate să organizeze și centre de testare unde să aibă acces, gratuit, toți cetățenii, spune managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta din București.

Mai mulți medici solicită de aproape doi ani, guvernanților de la apariția COVID, un sistem prin intermediul căruia românii să poată fi testați periodic, astfel încât sistemul sanitar să poată face față solicitărilor.

Medicul Beatrice Mahler a declarat pentru B1TV că testarea rapidă, masivă, este absolut necesară, cel puțin în București, unde cifrele COVID-19 au explodat.

Eu cred că în acest moment trebuie să alegem testarea masivă și cred că asta ar fi o soluție pentru tot Bucureștiul, cu teste rapide să facem un screening al populației. Dacă vreți, și la intrarea în magazinele mari, pentru că trebuie să facem testare cât mai mult în acest moment, pentru ca persoanele depistate pozitiv să rămână la domiciliu, să fie izolate și abia apoi politicul să decidă care este momentul de introducere al certificatului verde (…)

Acum, atenția trebuie să fie îndreptată către cetățean și soluția pentru el este testarea, iar în momentul în care avem un val pandemic de așa amploare, testarea gratuită este obligatorie pentru a pune capăt acestor pierderi de vieți masive”, a declarat Beatrice Mahler, pentru B1 TV.

Vaccinarea și carantinarea nu vor avea efectul scontat pe termen scurt, fără testare masivă, atenționează Mahler.

Noi trebuie să depistăm persoanele pozitive, care trebuie să rămână la domiciliu, pentru a nu transmite mai departe. Trebuie să întrerupem lanțul acesta de transmitere. Carantinarea întrerupe lanțul de transmitere și este binevenită, dar fără o testare, vom avea iluzia că vom rămâne la 16.000 de cazuri, când ele, de fapt, sunt mult mai multe și astfel, nu cunoaștem amploarea pandemiei”, a mai transmis medicul.

Managerul de la „Marius Nasta” crede că executivul ar trebui să amenajeze puncte de testare rapidă, de urgență.

Eu cred că accesibilitatea testării trebuie să fie modificată. Cum se fac zone mobile de vaccinare, același lucru putem face și pentru zona de testare. Probabil că trebuie să mergem noi pentru oameni, pentru că unii au reținere de a merge în spitale”, a declarat Mahler.

De-a lungul crizei COVID, Guvernul României nu a încurajat testarea masivă a populației. Majoritatea testelor PCR au fost realizate din banii cetățenilor, la fel și cele antigen.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *