Fricile românilor cele mai puternice sunt relevate de un sondaj. Războiul care s-ar putea extinde în România sau creșterea prețurilor, ori viața de familie afectată de acestea, sunt principalele temeri cu care se confruntă românii, potrivit unui sondaj Inscop Research.
Extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina este un puternic motiv de temere pentru 65% dintre români, situația economică a familiei proprii (59%) și pericolul COVID la adresa sănătății (33%).
Remus Ștefureac, directorul Inscop Research, a precizat la PsNews că pandemia de Covid – cel puțin din punctul de vedere al populației – este mai degrabă un subiect închis și nu se mai află pe lista de amenințări, îngrijorări.
„Depinde foarte mult și de modul în care este adresată întrebarea (n.r – Îngrijorările și amenințările percepute de cei intervievați: (1) extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina: 65%, (2) situația economică a familiei proprii: 59%, (3) pericolul COVID la adresa sănătății: 33%). În acest caz am măsurat mai degrabă niște surse de risc care aveau mai multă legătură cu securitatea națională și de aceea a apărut acest tip de evaluare. Altfel, dacă ne uităm la cifre, populația României consideră ambele situații la fel de dificile.
COVID-19 nu mai este o amenințare pentru români. Practic, pandemia – cel puțin din punctul de vedere al populației – este mai degrabă un subiect închis și nu se mai află pe lista de amenințări, îngrijorări, ale populației”, a declarat Remus Ștefureac, directorul Inscop Research.
INSCOP Research a realizat la comanda Universității din București primul sondaj efectuat in România privind reziliența națională. Sondajul s-a desfășurat pe baza unui nou instrument construit de cercetătorii Universității din București, în cadrul unui proiect finanțat prin competiție națională de grantul CNCS-UEFISCDI, PN-III-P4-ID-PCE-2020–1076.
Cum a fost relizat sondajul pentru fricile românilor
Sondajul de opinie privind reziliența națională a fost realizat de INSCOP Research (www.inscop.ro) la comanda Universității din București. Datele au fost culese în perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2022 prin interviuri față-în-față. Eșantionului multistadial stratificat a cuprins 1500 de persoane, fiind reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația rezidentă și neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6 %, la un grad de încredere de 95%.