Vladimir Putin a anulat conferința anuală de presă, pe care o ținea în preajma Crăciunului. Este prima dată în zece ani când face asta, iar motivul îl reprezintă problemele de sănătate.

Observatorii Kremlinului descriu decizia lui Vladimir Putin drept o încălcare a protocolului din cauza războiului din Ucraina, transmite The Guardian, preluat de B1TV.

Tradițional, conferințele-maraton reprezentau pentru liderul rus o ocazie de a-și „șlefui” imaginea, un spectacol care îi permitea lui Putin să facă pe populistul la televizor în fiecare decembrie.

Președinția rusă a anunțat luni că în acest an nu va fi organizată conferința de presă. În plus, potrivit oficialilor, este posibil să nu aibă loc nici recepția de Anul Nou de la Kremlin, o decizie ce ar putea fi influențată de cursul războiului din Ucraina, care nu s-a derulat conform planului.

Cât despre conferința anuală de presă, da, nu va avea loc una înainte de Anul Nou”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând totodată că este de așteptat ca președintele rus să aibă în continuare discuții cu reporterii, inclusiv cu ocazia vizitelor în străinătate, transmite Politico.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru discursul prezidențial către națiune cu ocazia Anului Nou, a mai precizat reprezentantul Președinției ruse.

Au existat zvonuri că decizia renunțării la tradiționala conferință de presă a lui Putin se datorează unui accident de luna trecută, când ar fi alunecat pe scări, lovindu-se puternic la spate.

În cea mai mare parte a conferințelor din anii precedenți, Vladimir Putin răspundea la întrebări prietenoase din partea jurnaliștilor dezirabili de pe plan local, unii dintre ei îmbrăcați la costum, în timp ce evita întrebările incomode din partea presei străine, oferind administrației ruse ocazia de a se lăuda cu așa-zisa sa transparență.

Vladimir Putin a devenit mai puțin vizibil odată cu pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, care a aruncat Kremlinul în izolare internațională și a condus la o represiune aproape totală împotriva vocilor disidente din plan intern.

Au existat momente în care Putin a dispărut zile întregi de pe scena publică, ceea ce a dat naștere multor glume, cu unii spunând că liderul rus se ascunde într-un „buncăr”. Administrația sa se confruntă cu întrebări grele despre strategia de război, retragerile militare și mobilizarea în masă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *