Fricile românilor cele mai puternice sunt relevate de un sondaj
Fricile românilor cele mai puternice sunt relevate de un sondaj

Fricile românilor cele mai puternice sunt relevate de un sondaj. Războiul care s-ar putea extinde în România sau creșterea prețurilor, ori viața de familie afectată de acestea, sunt principalele temeri cu care se confruntă românii, potrivit unui sondaj Inscop Research.

Extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina este un puternic motiv de temere pentru 65% dintre români, situația economică a familiei proprii (59%) și pericolul COVID la adresa sănătății (33%).

Remus Ștefureac, directorul Inscop Research, a precizat la PsNews că pandemia de Covid – cel puțin din punctul de vedere al populației – este mai degrabă un subiect închis și nu se mai află pe lista de amenințări, îngrijorări.

Depinde foarte mult și de modul în care este adresată întrebarea (n.r – Îngrijorările și amenințările percepute de cei intervievați: (1) extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina: 65%, (2) situația economică a familiei proprii: 59%, (3) pericolul COVID la adresa sănătății: 33%). În acest caz am măsurat mai degrabă niște surse de risc care aveau mai multă legătură cu securitatea națională și de aceea a apărut acest tip de evaluare. Altfel, dacă ne uităm la cifre, populația României consideră ambele situații la fel de dificile.

COVID-19 nu mai este o amenințare pentru români. Practic, pandemia – cel puțin din punctul de vedere al populației – este mai degrabă un subiect închis și nu se mai află pe lista de amenințări, îngrijorări, ale populației”, a declarat Remus Ștefureac, directorul Inscop Research.

INSCOP Research a realizat la comanda Universității din București primul sondaj efectuat in România privind reziliența națională. Sondajul s-a desfășurat pe baza unui nou instrument construit de cercetătorii Universității din București, în cadrul unui proiect finanțat prin competiție națională de grantul CNCS-UEFISCDI, PN-III-P4-ID-PCE-2020–1076.

Cum a fost relizat sondajul pentru fricile românilor

Sondajul de opinie privind reziliența națională a fost realizat de INSCOP Research (www.inscop.ro) la comanda Universității din București. Datele au fost culese în perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2022 prin interviuri față-în-față. Eșantionului multistadial stratificat a cuprins 1500 de persoane, fiind reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația rezidentă și neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6 %, la un grad de încredere de 95%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *