Parlamentarii români au adoptat o modificare a legii cărnii pentru a interzice comercializarea cărnii create în laborator în România
Parlamentarii români au adoptat o modificare a legii cărnii pentru a interzice comercializarea cărnii create în laborator în România

Parlamentarii români au adoptat o modificare a legii cărnii pentru a interzice comercializarea cărnii create în laborator în România. Această decizie vine în contextul în care în alte țări, precum Statele Unite, Canada și Singapore, există deja carne artificială. Legea trebuie însă să fie votată de plenul celor două camere ca să intre în vigoare.

Modificarea a fost justificată prin menționarea faptului că în România există o tradiție puternică în creșterea porcilor și consumul de carne tradițională. Totodată, legea impune afișarea țării de proveniență pe etichetele produselor din carne în magazine, iar restaurantele sunt obligate să specifice originea cărnii folosite în meniurile lor.

„În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, au spus unii dintre parlamentari, potrivit B1TV.

„Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, mănâncă cârnați” a zis George Scarlat, președintele comisiei de agricultură din Senat.

Printre alte obligații impuse de noua lege, pentru produsele din raft, fie carne brută, fie mezeluri, comercianții trebuie să afișeze pe etichetă țara de proveniență. Aleșii susțin că multe magazine păcălesc oamenii cu afișe „produs în România”, iar produsele nici măcar nu sunt 100% carne.

Parlamentarii au mers și mai departe și au propus ca și în meniurile restaurantelor, pizzeriilor și ale fast-foodurilor să scrie de unde provine carnea pe care o folosesc.

Amenzile pentru nerespectarea regulilor pleacă de la 20.000 de lei. Dar până să fie aplicată, această lege trebuie să primească și votul în plenul celor două camere.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *