Cărțile de identitate nu vor mai avea avea trecute domiciliile persoanelor, pentru că identitatea nu trebuie condiționată de proprietate. USR-Plus susține eliminarea adresei din buletin, iar co-președintele Dan Barna a susținut că prezența adresei este o măsură birocratică care nu mai există în multe țări europene.

Propunerea vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor, în condițiile în care românii au nevoie în prezent de un act de proprietate sau să fie luați de cineva în spațiu pentru a-și face buletin. Copreședintele USR PLUS mai spune că acest lucru le-ar permite să voteze și celor care nu au viză de flotant, dar că nu va fi necesară înscrierea la vot.

Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, a spus Barna la Digi24.

El a adăugat că în multe țări, unde mobilitatea e mai mare, adresa nu mai figurează în cărțile de identitate.. Identificarea se poate face pe bază de CNP, iar domiciliul va exista în continuare, doar că nu va mai fi pus în buletin, așa cum a fost scos și numele părinților.

Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Și mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care își găsesc de lucru în alt oraș și au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean”, a adăugat vicepremierul.

În egală măsură, făcând o modificare în legislația electorală, la parlamentare, de exemplu, ar fi de dorit să poată vota cât mai mulți oameni. Foarte mulţi oameni, cei mobili și dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puțini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple și am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze”, a mai spus Barna.

El susține că eliminarea adresei de pe cărţile de identitate nu va duce la creșterea turismului electoral, deoarece acesta se face mai mult la nivel local.

Barna a mai spus că înregistrarea alegătorilor pentru vot ar fi o piedică birocratică în plus.

Vicepremierul a spus că a discutat subiectul în ședința coaliției și că partenerii de coaliție au spus că „se vor gândi” la acest lucru.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *