Salariul minim pe economie va depăși un prag psihologic anul viitor și va fi o sumă rotundă. Suma a fost avansată de ministrul finanțelor, Adrian Câciu.
Ministrul finanțelor a declarat că salariul minim pe economie „cu siguranţă” va fi 3.000 de lei de anul viitor.
„Mâine (joi, n.r.) avem Consiliul Naţional Tripartit. (…) Mâine o să avem şi răspunsul. Aş vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru şedinţa de mâine, dar cu siguranţă salariul minim va fi 3.000 de lei. (…) Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor. Or aici, lăsaţi-ne mâine să discutăm”, a declarat Adrian Câciu într-o intervenție TV, citat de B1TV.
Acesta a precizat că dacă va fi să se revină la sistemul în care contribuţiile sunt plătite și de angajator, și de angajat, va fi nevoie de un acord unanim: „Nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”.
Dispute în coaliție privind salariul minim
Liderii coaliției au avut o ședință importantă luni seară, în care au decis în privința pensiilor și alocațiilor, dar nu au ajuns la nicio concluzie legat de salariul minim.
Discuții cu patronatele și sindicatele au avut loc săptămâna trecută, dar guvernanții nu au ajuns la un acord cu ele în ce priveşte valoarea taxelor care trebuie plătite după majorarea salariului minim.
Despre creșterea tuturor salariilor, așa cum prevede Legea Salarizării, nici nu mai poate fi vorba. Premierul Nicolae Ciucă a transmis deja că nu sunt bani la buget.