Adăposturile de protecție civilă din România sunt complet insuficiente
Adăposturile de protecție civilă din România sunt complet insuficiente

Adăposturile de protecție civilă din România sunt complet insuficiente în eventualitatea unui dezastru, fie el natural sau provocat de mâna omului. Mai puțin de 3% din populație ar încăpea acolo, iar multe dintre ele sunt complet inutile, pentru că nu au mai fost întreținute de zeci de ani.

De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar încăpea în refugii. În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost, arată datele culese de Info Sud-Est de la inspectoratele de urgență și preluate de Hotnews.

Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație, iar Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.

Info Sud-Est a inventariat numărul „buncărelor” din România, capacitatea acestora, când au fost reabilitate ultima dată, ce utilități au și ce primării au alocat bani în 2022 pentru renovarea și amenajarea acestora, în contextul războiului din Ucraina.

În statistica realizată de ISE nu sunt luate în considerare subsolurile de blocuri sau gurile de metrou din Capitală. De asemenea, din cauza datelor furnizate în mod neunitar de primării, ISU și prefecturi, nu am reușit să identificăm în fiecare caz câte adăposturi publice și câte private există, de aceea am hotărât să folosim în statistică numărul total al adăposturilor, publice și private, existente.

În municipiile Vaslui, Focșani, Deva și Slobozia sub 1% din populație s-ar putea adăposti în spațiile de protecție civilă.

Între municipiile cu 1-2% capacitate se numără Alexandria, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Giurgiu, Sf. Gheorghe, Călărași, Alba Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc și Piatra Neamț.

Între 2-3% sunt municipiile-reședință Târgu Jiu, Tulcea, Baia Mare, Buzău.

Între 3-4% se află Suceava, Constanța, Arad, Târgu Mureș, Slatina, Râmnicu Vâlcea.

Între 4-5% regăsim municipiile-reședință Oradea, Craiova, Bacău, Cluj-Napoca, Botoșani.

Reșița și Brașov au capacitate puțin peste 5%, Ploiești puțin peste 6%, Brăila și Pitești aproape 7%, iar Târgoviște și Sibiu peste 7%.

București și Satu Mare sunt municipiile cele mai ”încăpătoare”, cu o capacitate între 9% și 11%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *