ministrii

Mai mulți membri ai Guvernului, între care și primul-ministru, au omis să-și facă publice în ultimii ani cadourile pe care le-au primit în cadrul unor activități de protocol. Deși legea îi obligă. Digi24.ro a cerut explicații pentru această omisiune. De la Secretariatul General al Guvernului am fost informați că în anul 2021 cadourile primite au fost doar simbolice, cu o valoare mai mică de 50 de euro, iar pe anul 2022 nu a fost înregistrat niciun cadou. 

Bogdan Aurescu a primit un ceas de 484 de euro de la secretarul de stat al SUA

Între puținii demnitari din Guvern care au declarat cadourile primite cu ocazia unor activități de protocol, îl regăsim pe Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, scrie Digi 24.

Acesta, dar și subalternii săi din minister au făcut publice cadouri precum: butoni cămașă din porțelan (valoare estimată – 30 de euro), statuetă cu beduin și cămilă (120 de euro), două căni personalizate din porțelan (60 de euro), serviciu de ceai pentru șase persoane din porțelan aurit (270 de euro), dar și altele similare. Toate acestea au rămas în patrimoniul MAE. Singurul cadou păstrat pentru patrimoniul personal de ministrul Aurescu este un ceas Shinola cu brățară metalică în valoare de 484 de euro, primit de la secretarul de stat american, Antony Blinken, pe 8 noiembrie 2021.

Legea declarării cadourilor le permite primitorilor să păstreze chiar și cadourile cu valoare mai mare de 200 de euro, plătind diferența de valoare. Șeful Departamentul de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului, Bogdan Ionut Dințoi, a făcut publice cele două cadouri primite, fără însă a specifica persoana care i le-a oferit. Este vorba despre o dronă în valoare de 520 de lei, dar și o pereche de ochelari virtuali, a cărei valoare a fost estimată la 49 de lei. Legea 251 din 2004 îi obligă pe toți demnitarii și funcționarii publici din România să-și declare cadourile primite cu ocazia unor activități de protocol. Concret, aceștia au obligaţia de a declara în termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei. Legea spune că nu trebuie declarate medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi altele asemenea, dar și obiectele de birotică cu o valoare de până la 50 euro.

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *