Prețurile au crescut constant în România în ultimii ani, chiar dacă statisticile economice zic că o ducem din ce în ce mai bine. Cu inflație în două cifre sau fără, cel puțin prețurile la alimente au avut permanent o pantă ascendentă și nimic nu le-a putut opri evoluția. O analiză arată că prețurile au crescut de patru ori, la același produs, în ultimii cinci ani.

Un coş minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru ca o familie să își îndeplinească nevoile de bază. Românii au ajuns să scoate din buzunare tot mai mulți bani pentru a-și permite achiziția unor alimente de bază. De pildă, dacă în decembrie 2022, pentru un coş cu produsele de bază, un român scotea din buzunar 166 de lei, acum acelaşi coş a ajuns să coste 174 de lei, adică cu 8 lei mai scump, arată PsNews.

Evoluția prețurilor la alimentele de bază în ultimii ani

În 2022, valoarea coșului de cumpărături al unui român a crescut cu aproape 20% față de valoarea aceluiași coș de cumpărături din 2021. Pe fondul inflației și a crizei energetice, în ultimii ani de zile alimentele au ajuns chiar să se tripleze. Dacă în 2018 un kilogram de carne de porc se vindea în magazine cu 16 lei, astăzi românii scot din buzunar aproape de două ori mai mult pentru același produs. Din cauza unei veri secetoase care a afectat culturile din România, carnea de porc a ajuns să coste, pe rafturile supermarketurilor între 27 și 30 de lei. Față de anul 2021, vorbim de o scumpire de 50%. În ritmul acesta, nu ar fi exclus să ajunge la un preț triplu față de cel din 2018 până la finalul anului 2023.

Cartoful reprezintă un alt aliment de bază din coșul de cumpărături al românilor. Și acest produs a ajuns să se dubleze în ultimii cinci ani de zile. În 2018 de pildă, un kilogram de cartofi costa între 2 lei și 2,29 de lei. Astăzi în supermarketuri, cartofii costă în jur de 5,50 lei kilogramul. Cei care vor să cumpere cartofi eco trebuie să scoată din buzunar 9,5 lei pentru un kilogram, adică de patru ori prețul din 2018.

Făină, ulei cartofi

Făina, alt bun alimentar pe care îl regăsim în coșul de cumpărături al unui român costa astăzi în jur de 6 lei în majoritatea supermarketurilor. Față de 2018, vorbim de un preț de aproape 4 ori mai mare. În urmă cu 5 ani de zile un kilogram de făină costa în medie 1,6 lei. În fine, zahărul și uleiul reprezintă alte alimente de bază pentru români. Uleiul se vindea în urmă cu cinci ani de zile cu un preț care varia între 3,69 de lei și 4,5 lei. astăzi însă prețul a ajuns în medie la 10 lei în majoritatea supermarketurilor. Vorbim așadar despre un preț cel puțin dublu față de cel din 2018. Zahărul cunoaște și el o creștere rapidă a prețului. Un kilogram de zahăr costă acum în medie 6 lei, prețul fiind de două ori mai mare față de luna august a anului 2021. Dacă mai punem la socoteală faptul că în urmă cu cinci ani de zile un kilogram de zahăr costa între 2,29 de lei și 2,5 ei, constatăm că avem o creștere exponențială și perpetuă a kilogramului de zahăr (de peste 2,4 ori mai mult față de anul 2018).

Cu alte cuvinte, în ultimii ani de zile românii au ajuns să scoată din buzunare tot mai mulți bani pentru a-și asigura traiul de zi cu zi. În ultimii ani, pe fondul inflației și a crizelor succesive, românii plătesc cel puțin de două ori mai mult pentru o serie de alimente, iar în unele cazuri, chiar de patru ori mai mult. Pentru că salariile românilor nu cresc în ritmul inflației lucrul acesta riscă să genereze tot mai multă sărăcie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *