Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de câteva zile în Statele Unite, s-a întâlnit cu românii stabiliți acolo în cadrul unei recepții organizate la Washington. La eveniment, Ciolacu a afirmat că românii nu pot fi aduși înapoi în țară decât dezvoltând serviciile publice și infrastructura și a menționat că și el și-a dorit, la un moment dat, să plece din România.

Ciolacu a declarat că nu a venit să insiste să revină în România pe cei stabiliți în SUA, întrucât înțelege că aceștia au deja o familie și o viață acolo. În schimb, a subliniat posibilitatea de a dezvolta proiecte împreună.

Nu am venit să insist să reveniţi în România, pentru că ştiu că n-o veţi face. Aţi realizat şi aveţi deja o familie în Statele Unite şi sunt ferm convins că vă este foarte greu să reveniţi în acest moment în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună”, le-a spus Marcel Ciolacu, potrivit B1TV.

Ciolacu a dezvăluit că a vrut și el să plece din țară la un moment dat, iar fratele său a și făcut asta.

Sunt pentru prima oară în Statele Unite mai mult de 24 de ore. Data trecută am fost doar într-un tranzit către America de Sud, într-un demers cu OSCE. Am încercat acum 30 de ani, la fel ca şi dumneavoastră, să fac parte din diaspora românească, undeva în Europa, în Marea Britanie. Nu am reuşit acest lucru. A încercat şi fratele meu. În Germania a stat vreo zece ani şi pe urmă a revenit în ţară împreună cu familia”, a mai susținut Ciolacu.

Premierul și-a exprimat speranța ca Statele Unite să devină cel mai important investitor direct în România și cel mai important partener comercial non-UE al țării. De asemenea, a menționat importanța sprijinului strategic oferit de SUA în ceea ce privește securitatea țării, subliniind contribuția României la menținerea stabilității în regiune, cu accent pe spatele frontului din Ucraina.

Totodată, Ciolacu și-a exprimat convingerea că, cu sprijinul românilor din SUA, România va fi admisă în programul Visa Waiver și va elimina vizele pentru călătoriile în SUA până în 2025.

Premierul este într-o vizită în Statele Unite până pe 7 decembrie și are programate întâlniri cu oficiali americani, printre care secretarul Apărării, secretarul de stat, și secretarul pentru Energie, precum și cu reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *