NTQwMWFkNWJlNmUzZjQ2MjE3NWQ1NjBmYjM5MWYyNDY.thumb

Relația fostului președinte al României Ion Iliescu cu Mihail Gorbaciov a fost subiectul multor speculații în perioada postdecembristă. Cei doi s-au întâlnit la București în 2010, la lansarea unui ziar. La final, Iliescu a explicat pe blogul său cum l-a cunoscut pe fostul lider al URSS și când au vorbit prima dată.

Mihail Gorbaciov a fost prezent la București pe 14 aprilie 2010, invitat de marcă la lansarea ziarului Puterea. La eveniment au participat și doi foști președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Ion Iliescu a folosit acest prilej pentru a face o serie de precizări referitoare la relația sa cu Mihail Gorbaciov, într-un text publicat pe blogul său.

„S-a fabulat pe seama relațiilor mele personale cu Gorbaciov”, scria Iliescu. „Nu am avut prilejul să ne întâlnim, să ne cunoaștem nici în timpul studenției. Nici după! (înainte de 1989 – n.r.). Altminteri, ce motiv aș fi avut să nu recunosc acest lucru?”. Fostul președinte spune că prima discuție cu liderul URSS a avut-o pe 27 decembrie 1989. „Atunci, Gorbaciov a ținut să ne felicite pentru victoria Revoluției Române, să ne transmită un mesaj de solidaritate și să ne anunțe vizita pe care urma să o efectueze ministrul de externe, Sevarnadze (care a și avut loc în luna ianuarie 1990)”.

„Prima noastră întâlnire a avut loc la Moscova, în iunie 1990 cu prilejul Reuniunii Consiliului Politic al Tratatului de la Varșovia (la nivel de președinți și prim-miniștri) – unde tema centrală a devenit luarea de măsuri pentru încetarea activității Tratatului – aceasta s-a semnat un an mai târziu, în iunie 1991, la Praga” – Ion Iliescu:

Ion Iliescu face apoi o trecere în revistă a întâlnirilor pe care le-a avut de-a lungul timpului cu Mihail Gorbaciov. Iată textul integral publicat de Ion Iliescu pe 17 aprilie 2010, la trei zile după întâlnirea cu Gorbaciov de la București (intertitlurile din interiorul textului aparțin redacției):

Mihail Gorbaciov la București

„Media a relatat pe larg vizita la București a lui M.S.Gorbaciov, cu prilejul lansării ziarului « Puterea », pentru că prezența celui ce a marcat viața politică a sfârșitului de secol XX – nu poate trece neobservată.

Atât eu, cât și fostul președinte Emil Constantinescu, am fost invitați la dejunul oferit de organizatori, la restaurantul “Casa di David”, cât și la festivitatea de lansare a ziarului și la conferința de presa, organizate, în aceeași seara la Clubul Diplomatic.

Înaintea expunerii oaspetelui în fața ziariștilor – eu și președintele Emil Constantinescu am prezentat scurte cuvinte de salut.

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *