Infectarea simultană cu gripă și Covid produce dureri „înfiorătoare”
Infectarea simultană cu gripă și Covid produce dureri „înfiorătoare”

Infectarea simultană cu gripă și Covid produce dureri „înfiorătoare”, pentru că „simptomele nu se cumulează, ci se multiplică”, explică medicul infecționist Cătălin Apostolescu. Este așa numita „flurona”, așa cum s-a numit boala respiratorie rezultată în urma infectării, în același timp, cu virusurile gripale și coronavirusul.

În România au fost deja înregistrate primele cazuri de flurona, a spus medicul infecționist Cătălin Apostolescu, manager la Institutul „Matei Balș” din Capitală. În cazul infectării simultane cu gripă și COVID simptomele nu se cumulează, ci se multiplică”, iar „pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare”, a explicat medicul Cătălin Apostolescu.

Avem două boli, A și B, iar în cazul simptomelor, nu putem vorbi despre A+B, ci mai degrabă despre AxB. Simptomele nu se cumulează, ci se multiplică”, a declarat Apostolescu, pentru Libertatea, citat de B1TV.

Acesta a precizat că simptomele sunt mai severe: „Avem două boli, cu simptome asemănătoare, dar care evoluează în paralel. Pacienții acuză dureri de cap crunte, dureri de mușchi și de articulații înfiorătoare”.

Medicul a mai explicat că toți pacienții diagnosticați cu flurona au necesitat internare, dar nu au dezvoltat forme severe de boală, care să le pună viața în pericol, iar între timp au și fost externați.

I-am tratat cu antivirale, atât pentru COVID, cât și pentru gripă. Unii (s-au recuperat) mai repede, alții mai lent, în funcție de materialul genetic de la purtător. Dar pot spune că toți s-au recuperat bine, probabil și pentru că au fost copii”, a mai declarat managerul de la „Matei Balș”.

Medicul a susținut apoi că recomandările din pandemie rămân valabile: oamenii să urmeze regulile de igienă și să evite aglomerațiile sau, dacă nu pot face acest lucru, să poarte masca de protecție.

Oamenii cunosc aceste reguli, „dar observ că acum parcă se ambiționează să se comporte exact invers. Și dacă le atragi atenția și le ceri să se protejeze pentru binele lor, devin nervoși, recalcitranți.

Nu văd în comportamentul oamenilor educația celor trei ani de pandemie prin care am trecut. Din păcate”, a mai declarat medicul Cătălin Apostolescu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), nu a decretat epidemie de gripă, argumentând că asta ar fi însemnat să reintre în vigoare toate restricțiile. Pe de altă parte, el a formulat o serie de recomandări pentru populație și a dat asigurări că farmaciile și spitalele vor avea medicamente.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *