Rezervoarele de gaze sunt aproape pline, spune Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, vineri, după ce Guvernul a aprobat o nouă ordonanță pentru introducerea unui mecanism de achiziție centralizată a energiei, că mesajul lui către românii al căror consum depăşește 300 de kw lunar – pentru care achită un preț plafonat mai mare – este că pot să schimbe furnizorul, unde preţul este sub 80 de bani.

Virgil Popescu a detaliat ăn briefingul de la finalul ședinței în ce constă mecanismul aprobat vineri, prin Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei și a Ordonanței de urgență nr. 119 din 1 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, citat de Gândul.

Noua ordonanță de urgență în energie a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. Prețul energiei pentru populație este de:

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar de până la de 100 kW
  • 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kW și 255 kW
  • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kW și 0,8 lei/kW pentru primii 255 kW consumați, pentru consumatori casnici
  • Pentru IMM-uri – prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.

„Sistemul este unul ingenios. Trebuie să recunoaștem, este aplicat de ceva timp în Franța un sistem asemănător, îi spune ARENH, îl puteți găsi. Numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică”, a spus Virgil Popescu.

„Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27. Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem. Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje”, a declarat Virgil Popescu.

„Cum a declarat și prim-ministrul la începutul ședinței de guvern, 0,68 lei pentru persoanele fizice până în 100 de KW, 0,80 lei până în 255, posibil 1,3 lei prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament, pentru restul consumatorilor, și un leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în Ordonanța 119. Așa cum v-a zis și domnul secretar general, am lucrat împreună și am pus un sistem în practică.  În cadrul Consiliului pe energie, discuțiile cu ceilalți colegi miniștri în consiliu, la Comisia Europeană, ați văzut, s-au luat și aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării captării veniturilor producătorilor a fost luată prin regulament, a fost adoptată la nivelul Comisiei Europene în toate statele membre. Să nu uităm că noi am pus-o aici în practică. Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”, a detaliat ministrul Energiei.

Întrebat ce se întâmplă până în luna ianuarie cu românii care consumă lunar mai mult de 300 de kilowați, dacă rămân în perioada de iarnă la prețul pieței, Virgil Popescu le-a transmis că pot să se transfere la furnizori cu preț mai mic. „Eu aș aștepta modificările în Parlament, dar până atunci le-aș transmite același mesaj românilor pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanței 119. Au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde prețul este sub 80 de bani, mai puțin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kilowați” a spus Virgil Popescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *