Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin a făcut apel joi la reorientarea exporturilor energetice ruseşti din Europa spre Asia, din cauza crizei provocate de ofensiva sa în Ucraina, acuzându-i pe europeni că “destabilizează piaţa” dorind să renunţe la hidrocarburile ruse.

“Se va pleca de la principiul că, în viitor, livrările către Vest vor scădea”, a spus preşedintele rus la o reuniune guvernamentală consacrată sectorului energiei în contextul sancţiunilor internaţionale. Trebuie, deci, “să reorientăm exporturile noastre spre pieţele din sud şi est care cresc rapid”, a adăugat el, potrivit AFP.

″Ţările europene vorbesc constant despre renunţarea la aprovizionările ruseşti şi, făcând acest lucru, destabilizează piaţa şi fac să crească preţurile”, a acuzat preşedintele rus, Vladimir Putin.

“Tentativele ţărilor occidentale de a-i înlătura pe furnizorii ruşi, de a înlocui resursele noastre energetice cu aprovizionări alternative, vor afecta inevitabil ansamblul economiei mondiale”, a avertizat Vladimir Putin, dând asigurări că “consecinţele unui astfel de demers pot deveni foarte dureroase, şi în primul rând pentru iniţiatorii unei astfel de politici”.

Petrolul şi gazul ruseşti care continuă să curgă spre Europa, prima piaţă pentru Rusia, asigură importante venituri Moscovei.

Putin nu a precizat la ce ţări se gândeşte, dar China, al cărei apetit pentru pentru hidrocarburi nu încetează să crească, este frontalieră cu Rusia. Beijingul are totuşi reputaţia unui negociator dificil, iar Rusia încearcă să vadă dincolo de acest vecin, comentează France Presse

UE, SUA şi Japonia au anunţat un embargo asupra cărbunelui rusesc şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că va propune obiectivul unei independenţe a UE faţă de energiile fosile ruseşti până în 2027.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *