CEDO nu a recunoscut juridic „sexul neutru” al unei persoane, printr-o decizie istorică care nemulțumește promotorii mișcărilor LGBTQ s.a. Judecătorii europeni au acceptat marți ca fondat refuzul Franței de a nota mențiunea „sex neutru” ca stare civilă a unei persoane intersexuale.
Individul care locuieşte în Strasbourg, în nord-estul Franţei, este părintele unui copil adoptat cu soţia sa, iar el încearcă de câțiva ani să înlocuiască menţiunea „sex masculin” de pe actul său de identitate cu „sex neutru” sau „intersex” , informează AFP, citat de B1TV.
Omul s-a născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, a explicat el în 2017 pentru AFP și că ar prefera „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naştere”.
Tribunalul pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal, i-a acceptat plângerea în august 2015, dar a fost respinsă mai târziu în martie 2016 în apel, deoarece nu voiau să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.
Curtea de Casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, a respins și ea cererea în anul următor.
CEDO a decis marți că deși „discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, „a da dreptate cererii sale” ar obliga Franţa să-și modifice „în acest sens dreptul său intern”.
„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, au mai explicat magistrații CEDO.