Wiener Zeitung, cel mai vechi ziar din lume, ultima sa ediție tiparită
Wiener Zeitung, cel mai vechi ziar din lume, ultima sa ediție tiparită

Wiener Zeitung, cel mai vechi ziar din lume, a publicat ultima sa ediție zilnică după aproape 320 de ani de la înființare. Cotidianul vienez, deținut de guvernul austriac dar independent din punct de vedere editorial, a fost nevoit să înceteze tipărirea edițiilor zilnice din cauza unei modificări legislative care a pus capăt rolului său de gazetă oficială.

O lege adoptată de noul guvern de coaliție de dreapta al Austriei a eliminat obligația legală a companiilor de a plăti pentru publicarea de anunțuri publice în ediția tipărită a ziarului, provocând o scădere semnificativă a veniturilor. Această schimbare a determinat ziarul să elimine 63 de locuri de muncă și să reducă personalul editorial de la 55 la 20 de persoane.

Wiener Zeitung, cotidianul vienez fondat în 1703, încetează tipărirea edițiilor zilnice din cauza unei modificări legislative

Cu toate acestea, Wiener Zeitung va continua să publice online și speră să distribuie o ediție tipărită lunară, deși detalii suplimentare referitoare la acest plan sunt încă în curs de dezvoltare, transmite RFI.

În prima sa ediție, ziarul și-a propus să ofere o relatare directă a știrilor, fără comentarii sau opiniile redactorilor. De-a lungul existenței sale, a acoperit evenimente istorice importante, cum ar fi concertele lui Wolfgang Amadeus Mozart și abdicarea ultimului împărat habsburgic, Kaiserul Karl, în timpul Primului Război Mondial.

În editorialul său din ultima ediție tipărită, ziarul a criticat noua lege guvernamentală pentru impactul negativ asupra tirajului și a subliniat că jurnalismul de calitate se confruntă cu provocări din cauza conținutului frivol și al știrilor false care concurează pe diverse platforme.

Cu toate că tirajul său s-a diminuat în ultimii ani, Wiener Zeitung a continuat să ofere informații și interviuri relevante. Arnold Schwarzenegger și foștii cancelari austrieci Franz Vranitzky și Wolfgang Schüssel au fost printre ultimele persoane intervievate de ziar.

Cu o singură întrerupere forțată în timpul ocupației naziste în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Wiener Zeitung a reușit să supraviețuiască și să continue să ofere informații de calitate în Austria.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *