În contextul escaladării tensiunilor în estul Europei, miniștrii Apărării din România, Grecia și Bulgaria urmează să semneze un acord crucial pentru consolidarea capacităților defensive ale NATO în regiune. Acest acord, care va fi semnat în marja Summitului aniversar al NATO, prevede crearea unui „coridor de mobilitate militară armonizată” care va interconecta patru porturi strategice din cele trei țări.
Conform publicației grecești Kathimerini, acordul „va asigura capacitatea forțelor militare de a se muta dintr-un loc în altul în interiorul și în afara Europei și trecerea fără probleme a punctelor de frontieră ca parte a îndeplinirii misiunii lor, reducând în mod semnificativ timpul și birocrația necesare astăzi.”
Coridorul militar va lega porturile Salonic și Alexandroupolis din Grecia, Varna din Bulgaria și Constanța din România. O sursă militară de rang înalt a declarat pentru Kathimerini: „Toți cei patru au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la rezistența și ușurința trimiterii forțelor aliate pe flancul estic al NATO.”
Acordul nu se limitează doar la aspecte de transport, ci include și măsuri pentru protejarea funcționalității instalațiilor împotriva amenințărilor, coordonarea între agenții, acorduri interstatale, măsuri de securitate, precum și aspecte logistice precum cazarea și alimentația trupelor, transmite B1TV.
Un element cheie al acordului este capacitatea de a asigura un răspuns rapid și trimiterea de întăriri în cazul în care una dintre cele trei țări ar fi amenințată sau atacată.
În plus, acordul prevede extinderea rețelei de combustibili NATO de la Kavala și Alexandroupoli către Bulgaria și România, consolidând astfel poziția geostrategică a regiunii Macedoniei de Est și Traciei.
Acest acord vine în contextul în care România se pregătește să găzduiască cea mai mare bază NATO din Europa, baza Mihail Kogălniceanu, care va acoperi o suprafață de 30 de kilometri pătrați și va găzdui peste 10.000 de personal militar și civil.
Inițiativa reflectă preocuparea crescândă a NATO față de amenințarea rusă și subliniază importanța strategică a flancului sud-estic al Alianței în contextul geopolitic actual.