Joe Biden a subliniat necesitatea urgentă de a investi în industria de apărare a Alianței Nord-Atlantice. Liderul american a evidențiat progresele semnificative ale NATO, dar a avertizat asupra provocărilor emergente.

„Timp de 75 de ani, națiunile noastre s-au dezvoltat și au prosperat în spatele scutului NATO. În prezent, suntem mai puternici decât am fost vreodată,” a declarat Biden, în cadrul Summitului NATO de la Washington, punctând creșterea numărului de state membre care alocă 2% din PIB pentru apărare de la nouă la 23, transmite B1TV.

Președintele american a subliniat necesitatea consolidării bazei industriale a NATO, în contextul intensificării producției militare a Rusiei: „În prezent, Rusia este într-un ritm specific perioadelor de război în privința producției pentru apărare. A intensificat semnificativ producția de armament, muniție și vehicule militare. Face acest lucru cu ajutorul Chinei, Coreei de Nord și Iranului. Nu putem permite ca NATO să rămână în urmă.”

Joe Biden a salutat angajamentul fără precedent al tuturor statelor NATO de a elabora planuri pentru producția internă de apărare: „Pentru prima dată, fiecare stat NATO asumă angajamentul de a elabora planuri pentru producție internă de apărare. Acest lucru înseamnă că, în calitatea de Alianță, vom deveni mai inovativi și mai competitivi.”

Liderul de la Casa Albă a evidențiat importanța majorării cheltuielilor pentru apărare ca pas esențial în menținerea securității colective. El a subliniat că aceste progrese nu sunt întâmplătoare, ci rezultatul unor decizii strategice, inclusiv planul de modernizare a capabilităților lansat acum doi ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *