Cenzura pe internet a fost intensificată în China, în timpul festivalului
Cenzura pe internet a fost intensificată în China, în timpul festivalului

Cenzura pe internet a fost intensificată în China, în timpul festivalului de An Nou Lunar. Autoritățile chineze vor să preîntâmpine apariția unor „zvonuri” pandemice care să determine „sentimente sumbre”.

Firma de prognoză a sănătății Airfinity estimează că peste 600.000 de persoane au murit probabil de când restricțiile zero-Covid au fost ridicate în decembrie – de 10 ori mai mult decât au declarat oficial autoritățile chineze.

Programul de o lună „Îmbunătățirea online a Festivalului de primăvară” îi va viza pe cei care răspândesc ceea ce autoritățile consideră a fi „zvonuri” despre răspândirea Covid și experiențele pacienților, arată The Guardian, preluat de B1TV.

Administrația națională cibernetică a anunțat „rectificarea în profunzime a informațiilor false și a altor probleme pentru a preveni sentimentele sumbre”.

Autoritatea chineză a citat în mod special investigarea și pedepsirea „zvonurilor online legate de epidemie” și „fabricarea experiențelor pacienților”, precum și producerea sau distribuirea de tratamente false cu virusuri. Anunțul spunea că măsura va „preveni inducerea în eroare a publicului și provocarea de panică socială.”

Rețelele de socializare au fost pline de povești personale despre cei care se îmbolnăvesc de Covid, se luptă să-și procure medicamente sau asistența medicală și își pierd rude în vârstă din cauza bolii. Experiențele personale ale multora au negat narațiunea oficială conform căreia focarul a fost sub control.

Sâmbătă, oficialii din domeniul sănătății au anunțat un bilanț actualizat de aproape 60.000 de morți. Cifra include doar cei care au murit în spital. Anterior, guvernul raportase doar aproximativ 5.000 de decese de Covid de la începutul pandemiei, inclusiv doar câteva zeci de când politica zero Covid a fost abandonată la începutul lunii decembrie. Era în contradicție cu rapoartele larg răspândite de decese, unele orașe mari raportau rate de infecție de până la 90% din populația lor.

OMS – investigație epidemiologică în China

Organizaţia Mondială a Sănătăţii desfășoară o investigație epidemiologică în China privind identificarea și răspândirea noilor variante de COVID-19. Investigația a fost solicitată pe fondul îngrijorării reprezentat de cele 60.000 de decese înregistrate în ultimele zile. OMS a trimis doi experți în China, însă înainte de a începe investigația, trebuie să treacă de o perioadă de carantină de două săptămâni, scrie nytimes.com.

Creșterea cazurilor de COVID-19 în China crește șansele de noi mutații de coronavirus care ar putea fi mai infecțioase sau mai mortale decât cele actuale, se tem experții.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *