Certificatul verde cu trei doze va fi valabil o bună perioadă de timp
Certificatul verde cu trei doze va fi valabil o bună perioadă de timp

Certificatul verde cu trei doze va fi valabil o bună perioadă de timp, a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Demnitarul e însă optimist: perioada acestuia de valabilitate maximă nu înseamnă neapărat că acesta va fi folosit în tot acest timp, pentru că ar putea să nu mai devină necesar.

 

Certificatul verde cu trei doze ar urma să fie valabil până în iunie 2023, a anunțat Rafila.

Centrului European de Control al Bolilor a propus ca certificatul verde pentru COVID-19, care atestă vaccinarea cu trei doze, va fi valabil până la data de 30 iunie 2023.

Alexandru Rafila susține că prezentarea certificatului verde nu va mai fi musai necesară atunci când va scădea numărul îmbolnăvirilor. Mai mult decât atât, când se va dovedi că boala nu mai pune presiune pe sistemul sanitar, atunci și alte țări ar putea renunța, treptat, la restricțiile privind călătoriile.

Nu va mai fi nevoie, atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. (…) În țară, dacă v-ați uitat, în urma vaccinării, pe certificatul dumneavoastră este o dată de valabilitate stabilită tot la nivel european ca și durată, care este data de 30 iunie 2022.

Dacă unii au a treia doză, valabilitatea propusă la nivelul Centrului European de Control al Bolilor este de 30 iunie 2023. Una este valabilitatea și altceva este aplicabilitatea”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Certificatul de vaccinare cu trei doze, necesar doar pentru călătoriile în UE

Ministrul Sănătății a precizat că certificatul pentru COVID-19 cu trei doze este valabil și necesar doar pentru călătoriile în UE, iar la nivel național acesta nu a fost aplicat pentru hoteluri, restaurante, centre comerciale sau săli de cinema.

Nu este nevoie de un certificat care să impună utilizarea celor 3 doze, iar pentru călătorii în spațiul UE lucrurile într-un fel s-au ușurat. De ce? Pentru că ai una dintre cele 3 alternative la îndemână, indiferent unde călătorești în UE, și toate țările se aliniază la acest lucru: testare PCR, trecere prin boală sau vaccinare cu doza booster numai dacă au trecut 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare pentru care fiecare a optat.

Nu se aplică în România. (…) Dacă faci și doza a treia, atunci protecția este mai bună. Fie doză unică dacă discutăm de Johnson, fie două doze dacă discutăm de Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca – este limitată în timp iar aceste 9 luni sunt un maxim în care imunitatea ar putea să fie suficientă cât să nu dezvoltăm o formă severă de boală”, a declarat ministrul Sănătății.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *