Vaccinarea nu mai oprește transmiterea tulpinii Omicron, a recunoscut Alexandru Rafila, explicând că în cazul acestei variante SARS-COV-2, vaccinul mai este eficient doar într-o mică măsură – în ceea ce privește transmiterea. Ministrul sănătății insistă însă în continuare pentru vaccinare, cu scopul prevenirii cazurilor grave și a spitalizării.

Vaccinarea opreşte în mică parte transmisibilitatea acestei tulpini, dar pe de altă parte, cifrele pe care le avem noi în România demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală sau dacă ne referim la deces cu atât mai mult, într-o proporţie de 8 la 10. Adică 8 persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală, versus două persoane vaccinate, deci e clar că aici diferenţa este semnificativă şi lucrul acesta pledează pentru continuarea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila.

Vaccinarea nu mai oprește transmiterea tulpinii Omicron. Însă, Alexandru Rafila susține că vaccinarea previne formele grave de COVID-19:

Opt persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală, versus două persoane vaccinate, deci e clar că aici diferenţa este semnificativă şi lucrul acesta pledează pentru continuarea vaccinării”, a afirmat el.

În condițiile în care s-au doborât recorduri de infectare, Alexandru Rafila, a precizat că spre sfârșitul lunii martie se poate renunța la majoritatea restricțiilor:

Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.

Dacă se dovedeşte şi în România, așa cum s-a dovedit şi în alte ţări, că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare.

Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități”, a spus ministrul sănătății.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *