Vaccinarea anuală anticovid ar putea fi introdusă în România, în locul dozei a patra de vaccin. Raed Arafat a explicat că această propunere este analizată la acest moment de medicii epidemiologi.

Șeful DSU a explicat într-o emisiune Digi24 cum vaccinarea anticovid ar putea deveni periodică, la fel ca în cazul altor boli infecțioase care au făcut victime. Pentru moment, doza a patra de vaccin nu este necesară în România, dar vaccinarea anuală anticovid este o propunere care trebuie luată în seamă.

În cazul în care virusul devine unul endemic, s-ar putea lua în calcul vaccinarea anulă anti-COVID, așa cum se întâmplă în cazul gripei, a explicat Raed Arafat.

„Nu cred că vom ajunge acolo, dar știți cum este, totul depinde de cum evoluează lucrurile, totul depinde de ce variante pot să apară, dacă apare vreo variantă care să fie una care îngrijorează. La acest moment, cum merge treaba, probabil că nu vom ajunge doza a patra”, a explicat secretarul de stat, marți seara, la Digi24.

În ce condiții ar putea fi implementată vaccinarea anti-COVID anuală

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre o posibilitate de vaccinare anuală anti-COVID, așa cum se întâmplă și în cazul gripei sezoniere.

Probabil, și e o altă variantă, să ajungem ca acest virus să devină endemic, asta înseamnă că așa cum facem vaccinul anual pentru gripă sezonieră, să includem inclusiv un vaccin anual pentru SARS-CoV-2 care să ne protejeze (…) Nu știm!

Nu mă pronunț, pentru că nu este domeniul meu în care să fiu foarte aprofundat, să vin să vă dau argumente și tot. Aici, colegii care sunt pe partea de imunologie, pe partea de epidemiologie, virologie, ei pot să vină și să spună ce cred.

Dar, din ce citim și din ce urmărim pe partea științifică, există această posibilitate de vaccinare anuală, sezonieră, dacă devine o infecție endemică, să zicem, sezonieră, care apare în sezon, cum apare gripa sezonieră, și ne vaccinăm. Eu mă vaccinez în fiecare an pentru gripă”, a explicat șeful DSU.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *