Certificatul verde la examene anulat de o instanță a Tribunalului București
Certificatul verde la examene anulat de o instanță a Tribunalului București

Certificatul verde la examene a fost anulat de o instanță a Tribunalului București, la solicitarea unui grup de studenți. Accesul studenților la examenele în format fizic era condiționat de prezentarea unui certificat verde sau a unui test negativ, printr-o hotărâre a conducerii Universității București. Aceasta a fost suspendată, joi, de instanță.

Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității București a hotărât pe 16 decembrie 2021 ca accesul studenților la examenele în format fizic, pentru sesiunea din iarnă, să se facă strict în baza pașaportului verde sau test negativ.

Regulamentul prevedea o singură excepție: acordul comun al elevilor și studenților prezenți la examen de a nu verifica certificatele verzi.

Certificatul verde la examene, anulat. Decizia cu privire la certificatul COVID a fost contestat în instanță de mai mulți studenți, care au solicitat odată cu anularea actului, suspendarea executării până la o decizie pe fond. Astfel, Tribunalul București a admis cererea de suspendare, soluție care este executorie. Astfel, studenții unității de învățământ pot participa liniștiți la cursuri, fără a fi constrânși de prezentarea certificatului verde COVID, relatează B1TV.

„Admite cererea formulată de reclamantii BELCIU MIRUNA IOANA, GEORGESCU IVONA CODRUŢA, NICOLAU ANASTASIA, SLABU IONUŢ, ŢACU IULIA PETRUTA, ŢUGUI ŞTEFAN şi VOICU KARRINA FLORIANA, în contradictoriu cu pârâta UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI. Dispune suspendarea executării Deciziei Biroului Executiv al Consiliului de Administratie din 16.12.2021 referitoare la accesul studentilor in spatiul de invatamant pentru sustinerea examenelor in format fizic, până la soluţionarea definitivă a actiunii în anulare, ce face obiectul dosarului nr. 34374/3/2021. Executorie de drept, potrivit art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004. Ia act că nu se solicită acordarea cheltuielilor de judecata.

Prezenta hotărâre poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, potrivit art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, conform art. 490 C.pr.civ. Prezenta hotărâre se va comunica părţilor, în copie, conform art. 427 C.pr.civ. Pronunţată astăzi, 18.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei” se precizează în minuta deciziei.

Decizia Tribunalului București amintește de poziția Avocatului Poporului, Renate Weber, care și-a exprimat categoric poziția cu privire la restricțiile severe impuse de Guvern în contextul COVID-19.

„(…) Nu pot să nu remarc, cu tristețe, felul insidios în care s-a ajuns aici: felul în care OMS și statele lumii și-au propus să lupte cu pandemia, nu cu virusul. Pentru a combate virusul ar fi fost suficient un tratament adecvat. Din păcate, el nu e nici azi disponibil pentru toată lumea.

Pentru a combate pandemia au fost utilizate restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, internări forțate, vaccinuri și, din nou, după un an restricții severe ale libertății de mișcare, închideri de țări și activități, carantine, izolări, rapeluri peste rapeluri de vaccin. Si nu e sigur că s-a terminat. Au mai fost, în ultimii 75 de ani, și alte epidemii care au avut nevoie de abordări complexe, inclusiv de campanii de vaccinare, de exemplu contra poliomielitei, contra tuberculozei, contra rujeolei, dar niciodată până acum nu a fost folosită agresivitatea colectivă pentru impunerea lor.

Când drepturile colective sunt astfel susținute și impunerea lor se face prin constrângere, directă sau indirectă, cele individuale deja au murit. Mi-as dori să nu am dreptate. Niciodată nu mi-am dorit atât de mult să nu am dreptate”, a transmis, printre altele, Renate Weber.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *