Certificatul verde la locul de muncă a fost respins de Senat
Certificatul verde la locul de muncă a fost respins de Senat

Certificatul verde la locul de muncă a fost respins de Senat, la doar un vot diferență. Mai exact, Senatul a respins proiectul de lege care prevedea obligativitatea prezentării certificatului verde în instituțiile publice.

Introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, pentru angajații din instituțiile publice și pentru cei din clădirile de birouri, a fost respinsă de Senat la un singur vot pe proiectul de lege, potrivit Hotnews.

Mai exact, pentru adoptare, fiind lege organică, era nevoie de 68 de voturi pentru, iar în favoarea proiectului s-au pronunțat doar 67 de senatori. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților care este for decizional.

Certificatul verde la locul de muncă a fost respins de Senat. Adrian Streinu Cercel: imunitatea românilor este mult mai ridicată decât în statistici

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, senatorul PSD, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, în plenul Senatului, că PSD nu va vota proiectul de lege.

Noi avem un procent de circa 60% din populaţie care s-a infectat cu SARSCOV-2, au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din deget. Este un test extrem de simplu, care poate fi făcut de medicul de familie şi medicul ar fi putut să aibă posibilitatea să urce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde”, a spus medicul specializat în boli infecțioase.

Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Şi aşa au fost nevaccinişti care au creat probleme. Păcat că nu ne gândim la oameni şi nu ne gândim la rezolvarea acestei probleme”, a spus senatorul PSD.

În cursul zilei de marți, Florian Bodog a precizat de asemenea că parlamentarii PSD au solicitat amânarea discuțiilor privind proiectul de lege, ajuns în comisiile de specialitate.

Nu cred că în pandemie în plin vârf pandemic putem să renunțăm la vreunul dintre actorii care acordă asistență medicală, nu cred că vreun român trebuie să fie privat de îngrijiri medicale, doar pentru că ei (PNL) își doresc să ia o decizie politică de a reglementa acest lucru pe genunchi, ca o procedură de urgență.

Soluția noastră a fost ca testele să fie decontate de stat, suntem într-o situație de sănătate publică, într-o criză de sănătate publică. Nu ne permitem să pierdem niciun medic, nicio asistentă medicală de la patul bolnavului.

Introducerea certificatului verde la locul de muncă este o măsură care s-a aplicat și în alte state. Nu suntem de acord cu modul în care este reglementat în momentul de față. S-a trecut peste decizia europeană, să poți beneficia de certificat verde chiar dacă ești testat, la noi nu se ia în considerare acest lucru. Aceste testări să se facă pe banii statului. PNL nu a fost de acord cu acest lucru”, a spus Florian Bodog.

Ce prevede proeictul de lege

Potrivit amendamentelor adoptate marţi seară în comisia juridică, în interesul protejării sănătăţii publice şi în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei Covid-19, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea desfăşurării activităţii, pe perioada stării de alertă, în cadrul tuturor unităţilor sanitare, publice şi private, în cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordine, sub autoritate şi în coordonare, în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul caselor de asigurări de sănătate, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă, în cadrul unităţilor şi structurilor medicale, în cadrul laboratoarelor de analize medicale, precum şi în cadrul centrelor prevăzute de art. 30 din Legea 292/2011 a asistenţei sociale, personalul, precum şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale şi de medicamente, sunt obligate să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiţii:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat şi prezentat în condiţiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *