Doi cetăţeni ruşi, care se dădeau drept bulgari, dar au fost identificaţi ca spioni ruşi, și au primit interdicţie de intrare în Bulgaria începând cu data de 26 februarie 2024.

Decizia a fost luată printr-un ordin al preşedintelui Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (SANS), conform unui comunicat de presă emis de SANS luni.

Cetăţenii ruşi au fost identificaţi ca Vladimir Nikolaevici Goroşkin, născut în Kaliningrad la 28 decembrie 1984, şi Tatiana Anatolievna Goroşkina, născută în Hvatovka, regiunea Saratov, la 9 martie 1986, conform informaţiilor furnizate de BTA, transmite PsNews.

Ambii au primit interdicţia de a intra şi de a rămâne pe teritoriul statelor membre ale UE pentru o perioadă de cinci ani, ca măsură administrativă coercitivă în baza Legii privind Străinii în Republica Bulgaria, deoarece există suspiciuni că acţionează împotriva securităţii țării, conform comunicatului de presă.

Soţii Goroşkin au trăit în Bulgaria pentru o anumită perioadă, folosind documente personale care îi identificau în mod fals drept cetăţeni bulgari, sub numele de Denis Raşkov şi Diana Raşkova.

Conform informaţiilor obţinute de SANS, Vladimir Goroşkin şi Tatiana Goroşkina sunt „ilegalişti”, adică agenţi desfăşuraţi de Serviciul de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei, într-o operaţiune cu scopul de a se infiltra folosind identităţi false.

Scopul principal al prezenţei cuplului în Bulgaria era de a obţine acte de identitate bulgare şi de a crea poveşti credibile pentru a valida aceste documente, cu intenţia de a le folosi ulterior pentru colectarea de informaţii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *