Statele lumii sunt pe cale să aloce 100 de miliarde de dolari anual pentru arme nucleare, influențate de o creștere bruscă a bugetelor americane pentru apărare. Conform calculelor grupului Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (Ican), cheltuielile globale pentru arme nucleare au crescut cu 13% în 2023, atingând un nivel record de 91,4 miliarde de dolari.
Această creștere semnificativă, cu 10,7 miliarde de dolari mai mult față de anul precedent, este determinată în mare parte de majorarea bugetelor de apărare din SUA, într-o perioadă de incertitudine geopolitică accentuată de războiul din Ucraina. Toate cele nouă națiuni nucleare ale lumii cheltuiesc mai mult, China fiind considerată a doua cea mai mare cheltuitoare, cu un buget de 11,9 miliarde de dolari, deși cu mult sub cei 51,5 miliarde de dolari alocați de SUA. Rusia se situează pe locul al treilea, cu 8,3 miliarde de dolari, urmată de Regatul Unit (8,1 miliarde de dolari) și Franța (6,1 miliarde de dolari), transmite B1TV.
Susy Snyder, unul dintre autorii cercetării, a avertizat că puterile nucleare sunt „pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an pe arme nucleare” și a susținut că acești bani ar putea fi folosiți în schimb pentru programe sociale și de mediu. „Aceste miliarde ar fi putut fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru salvarea animalelor și plantelor care susțin viața pe Pământ, ca să nu mai vorbim de îmbunătățirea serviciilor de sănătate și educație din întreaga lume”, a subliniat Snyder.
În ultimii cinci ani, cheltuielile pentru arme nucleare au crescut cu 34%, sau 23,2 miliarde de dolari, iar în tendințele actuale vor depăși 100 de miliarde de dolari în 2024. Amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina și exercițiile militare rusești care simulează utilizarea armelor nucleare tactice au contribuit la escaladarea tensiunilor.
Datele Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri) arată că și numărul de focoase nucleare active a crescut ușor, ajungând la 9.585, în mare parte datorită faptului că China și-a mărit arsenalul la 500 de la 410. SUA și Rusia rămân cele mai mari state nucleare, deținând aproximativ 90% din toate focoasele.
Wilfred Wan, directorul programului de arme de distrugere în masă al Sipri, a remarcat că „nu am văzut armele nucleare să joace un rol atât de important în relațiile internaționale de la războiul rece încoace”, contrastând numărul de focoase desfășurate cu declarația comună semnată de SUA, Regatul Unit, Franța, China și Rusia în 2022, potrivit căreia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.