Sorin Cîmpeanu cere o nouă lege a educației, care să preia prevederile bune din toate actele normative și să le adapteze la realitatea acestor ani. Pentru ca o o nouă lege a educației să fie elaborată, este nevoie de consultarea elevilor, profesorilor, părinților dar și a angajatorilor, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu cere o nouă lege a educației. „O lege a educaţiei care să păstreze tot ceea ce este bun din reglementările anterioare, dar să asigure şi coerenţă, să asigure şi adecvarea la nevoile societăţii anului 2021 şi anilor următori cred că este absolut necesară. Această lege va trebui să fie elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forţelor politice, a tuturor celor implicaţi în educaţie – profesori, părinţi, elevi, angajatori. Ideea este de abordare responsabilă a acestor lucruri, de consultare cu toţi cei implicaţi în aşa fel încât ea să nu mai fie schimbată”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi, la Realitatea Plus, citat de B1TV.
Ministrul educației a admis că școala online determinată de criza coronavirusului a determinat pierderi mari pentru sistemul de învățământ.
„Sunt deja 300 de zile de când traversăm această criză sanitară, au fost pierderi pentru sistemul de educaţie. Sunt pierderi incontestabile în sistemul de educaţie. Aceste pierderi vor trebui să fie recuperate prin acţiuni remediale. Pentru acţiuni remediale ai nevoie de prezenţă faţă în faţă în şcoală. Ai nevoie de o solidaritate între părinţi, elevi, mai mare decât oricând.
Pe viitor va trebui să reţinem, va trebui să utilizăm competenţe digitale pe care le-au deprins atât profesorii cât şi elevii şi să le utilizăm acolo unde ele pot fi utilizate. Sunt domenii şi discipline în care pot fi utilizate mai mult, sunt domenii şi discipline în care pot fi utilizate mai puţin, după cum sunt domenii specifice în care este foarte greu de imaginat în momentul actual o predare corectă şi eficientă în regim online. Acolo unde s-a văzut că se poate trebuie păstrat acest lucru”, a concluzionat ministrul.
Când ar putea să fie redeschise școlile
Ministrul Educației a anunțat luni că toate scenariile privind redeschiderea școlilor vor fi luate în calcul, de la reluarea cursurilor în zonele cu incidentă mică a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, până la prioritizarea pe nivele de educație.
Sorin Cîmpeanu a precizat că ele vor fi analizate, alături de situația epidemiologică și evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din țara noastră.
„În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluția epidemiologică în urma vacanței de iarnă, pe care am văzut-o cu toții cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important.
Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. în urmă cu câteva ore, am transmis către toate inspectoratele școlare județene rugămintea de a raporta o situație la nivelul fiecărei unități de învățământ, am transmis aceeași solicitare către toate universitățile din România, cu privire la disponibilitatea la vaccinare a personalului din învățământ – personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.
În urma acestei analize, care trebuie să fie responsabilă, orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect”, a explicat Ministrul Educației.