Premierul olandez Mark Rutte a declarat că nu exclude să preia funcția de secretar general al NATO în locul lui Jens Stoltenberg. Acest post este descris de Rutte ca fiind „foarte interesant”. Deși inițial Rutte a declarat că nu este interesat să preia un rol internațional atât de important ca liderul NATO, el acum pare să fie deschis ideii de a contribui la alianță într-un alt mod.
Aceasta ar putea fi o consecință a schimbărilor semnificative în ceea ce privește NATO și conducerea sa ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Războiul a schimbat calculul membrilor NATO cu privire la conducerea alianței și a făcut din postul de secretar general un rol mult mai politic și sensibil, transmite B1TV.
Jens Stoltenberg, care este în funcția de secretar general al NATO din 2014, a acceptat să rămână în funcție până în octombrie 2024, iar Rutte pare să fie printre posibilii înlocuitori. Stoltenberg a menționat anterior că nu dorește o prelungire, dar și-a amânat deja plecarea pentru a asigura stabilitatea alianței în contextul invaziei rusești din Ucraina.
Procedura de numire a secretarului general al NATO nu este oficială și necesită consensul celor 31 de state membre ale alianței. Pe lângă Rutte, există și speculații că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, ar putea fi o candidată favorită pentru această funcție, cu sprijin din partea Statelor Unite, după respingerea candidaturii secretarului Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace. Biden încearcă să o convingă pe von der Leyen să accepte această funcție, deoarece există temeri că nu va apărea un alt candidat potrivit în următoarele 12 luni.