Rusul care a scris „Putin criminal” pe porțile Ambasadei Rusiei din Republica Moldova a relatat toată întâmplarea. Se consideră „nebun” pentru că a făcut o dedicație cu graffiti la adresa lui Putina aruncat cu petarde și a provocat scandal în fața instituției țării care a invadat Ucraina și contonură un război îndreptat în mare măsură parte împotriva populației civile.

Alexandr Kudashev a povestit tot ce i s-a întâmplat pe pagina sa de Facebook. El este moldovean originar din Rusia și are 40 de ani, relatează ZDG, citat de B1TV.

Dacă dintr-o dată te gândești ce fel de nebun este cel care a scris adevărul pe porțile ambasadei ruse ‘PUTIN KILLER’, a arborat un steag alb-albastru-alb și a tras în consulat, eram eu.

Dacă îți pasă de soarta mea(ceea ce este puțin probabil))), atunci am fost eliberat pe propria răspundere și a fost deschis un dosar penal sub articolul despre vandalism. Ei bine, dacă dintr-o dată nu ați văzut acțiunea în sine, atunci puteți să vă uitați la fragmente pe care oamenii au reușit să le capteze”, a scris Alexandr Kudashev.

Într-o declarație făcută publică pe pagina sa de Facebook, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova menționează că, în seara zilei de 7 octombrie, „a avut loc o acțiune ostilă” împotriva misiunii diplomatice.

Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: explozia unor petarde a deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au făcut inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiei”, precizează ambasada rusă la Chișinău.

Ambasada rusă invocă încălcarea gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe ai Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021.

Maria Zaharova consideră Chișinăul la fel ca Occidentul

Între timp, incidentele urâte de la ambasada noastră de la Chișinău continuă. Sper că partea moldovenească va găsi o oportunitate de a-și îndeplini obligațiile legale internaționale. Chișinăul are obligații de a asigura funcționarea și securitatea misiunii diplomatice ruse. (…)

Sperăm că ne vor auzi la Chișinău. Dar se pare că ei urmează exemplul tovarășilor lor mai mari de acolo, pentru că astfel de acțiuni au loc în Statele Unite în legătură cu misiunile noastre diplomatice, Canada, țările UE”, a subliniat Zaharova.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *