KLAUS IOHANNIS
KLAUS IOHANNIS

Silviu Ponoran, primarul PNL al orașului Zlatna din Alba, a semnat o inițiativă demarată de partidul AUR pentru demiterea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, a dezvăluit deputatul AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu care a publicat pe Facebook și o fotografie cu edilul în timp ce semnează lista.

Ponoran, unul din cei mai vechi primari PNL, a confirmat pentru publicația locală Alba24 că a semnat lista și a precizat că „încă” este membru PNL, dar este un „liberal mai ciudat”.

El a mai precizat că nu a fost de acord nici ca președintele Klaus Iohannis să candideze pentru un al doilea mandat de președinte cu susținerea liberalilor.

Pe 1 noiembrie, în plină criză guvernamentală și înainte ca PNL și PSD să se înțeleagă pentru formarea noului guvern, AUR a anunțat că începe să strângă semnături pentru suspendarea lui Klaus Iohannis pe care îl acuza că a desemnat doi candidați pentru funcția de prim-ministru care nu au întrunit o majoritate.

„Anunțăm astăzi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea semnăturilor în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare. Vom apela la sutele de mii de români care ne contactează pe internet, vin la birourile parlamentare și ne roagă să-l dăm jos pe Klaus Iohannis”, a declarat George Simion, co-președintele AUR.

Cum se declanșează suspendarea președintelui

Potrivit Constituției, „poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor” și este nevoie de „votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor pentru ca președintele să fie suspendar și să fie demarat un referendum de suspendare”.

Sunt necesare 156 de semnături de parlamentari pentru a întruni pragul de o treime necesar pentru inițierea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis. AUR are doar 43 de deputați și senatori.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *