Cursa pentru cele mai importante funcții în Comisia Europeană se intensifică înaintea alegerilor europarlamentare din iunie. Fiecare stat membru al Uniunii Europene va obține un post de comisar, însă lupta se dă pentru a determina cine va primi portofoliile de top precum comerțul și concurența.

Conform publicației POLITICO, preluată de B1TV, actualul președinte Klaus Iohannis este „vehiculat chiar numele președintelui, Klaus Iohannis, cotat însă cu perspective prea puțin probabile de a obține un post de comisar”. Publicația notează că nu este clar dacă liderul român „s-ar mulțumi cu un „simplu” post de comisar”, lăsând deschisă posibilitatea ca acesta să candideze chiar la șefia Comisiei Europene.

„Propunerea de comisar al României pentru viitoarea Comisie Europeană ar urma să fie făcută chiar de președintele Iohannis, care este afiliat politic Partidului Popular European,” precizează POLITICO.

Pentru Germania, se vehiculează actuala președintă Ursula von der Leyen pentru un nou mandat, dar și numele ministrului de externe Annalena Baerbock pentru un eventual post de comisar obișnuit, în cazul înlocuirii lui Von der Leyen.

Din Franța, sunt luați în calcul Thierry Breton, actualul comisar pentru piața internă, și Bruno Le Maire, ministrul de finanțe. Italia ar putea avea mai mulți candidați precum Raffaele Fitto, Antonio Tajani sau chiar fostul premier Mario Draghi.

„Din Polonia, numele în discuție este cel al actualului ministru de externe, Radosław Sikorski (Partidul Popular European). În actuala Comisie, Polonia are portofoliul agriculturii,” notează POLITICO, adăugând că „Sikorski este clar favorit pentru un viitor portofoliu al apărării.”

Publicația menționează și perspective pentru state precum Spania, prin Teresa Ribera, Suedia și Ungaria, care ar putea-l păstra pe actualul comisar pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *