Guvernul a adoptat joi proiectul Ministerului Justiției privind reducerea taxelor de timbru, o măsură ce vizează simplificarea și digitalizarea proceselor judiciare, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu. „Simplificăm. Digitalizăm. Aducem justiția mai aproape de oameni” a subliniat Gorghiu, prezentând principalele modificări aduse de proiect.

Una dintre acestea vizează „reducerea costurilor”, cu taxele pentru partaje urmând a fi diminuate semnificativ, chiar și cu 50%. „De exemplu, o taxă care era 4500 lei va fi acum 2052 lei. Mulți români sunt în situația în care stau cu bunurile blocate ani de zile pentru ca nu își permit să plătească taxele de partaj. Rezolvăm această situație,” a explicat ministrul, potrivit B1TV.

O altă modificare importantă este posibilitatea „plății taxei online”, eliminând formalitățile inutile. „Plata poate fi făcută de pe telefon, iar dovada va fi documentul emis din aplicația bancară,” a precizat Gorghiu.

În plus, ONG-urile „vor putea beneficia de acum, de toate tipurile de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător), atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general”.

„Proiectul va intra în procedură parlamentară și sper să fie votat cât mai curând,” a încheiat ministrul Justiției pe pagina sa oficială de Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *