Clotilde Armand. Sorin Grindeanu. Un contract de 90 de milioane de lei. Un ministru care a plagiat. Un primar care face scandal. O firmă abonată la lucrări publice. Un timinig care care se potrivește. Coincidențe care ridică suspiciuni. Rămâne o întrebare: de ce a reșapat Clotilde un scandal vechi de două decenii și care mai fusese dezbătut în urmă cu cinci ani? De ce a făcut asta tocmai pe 18 decembrie 2021?

Prezentăm faptele exact așa cum s-au petrecut. Lăsăm concluzia pentru cititori, comentatori și analiști:

  • 18 decembrie – Clotilde Armand readuce în atenția publicului un plagiat vechi de 19 ani al lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Plagiatul fusese deja relevat în urmă cu cinci ani.
  • 20 decembrie – Clotilde Armand postează pe Facebook o altă șarjă de acuze la adresa lui Grindeanu.
  • 21 decembrie – Primarul Sectorului 1 continuă atacul cu o nouă postare. Mai mult, Clotilde îl trolează pe Grindeanu și comentează postările ministrului.
  • 22 decembrie – Ministerul Transporturilor declară o asociație din care face parte Egis Romania și Egis International SAS ca și câștigătoare a unui contract de 107 milioane de lei.
  • 24 decembrie – Clotilde mai are o postare redundantă despre plagiatul lui Grindeanu, apoi peste „scandal” se așterne tăcerea.
  • 4 ianuarie – O firmă contestă licitație. Se pare că asocierea Egis nu ar fi fost eligibilă pentru contract.

Conform biografiei publicate pe pagina de internet a Primăriei Sectorului 1, Clotilde Armand a fost Director General pentru filialele Egis România, Bulgaria și Moldova din 2013 până în 2017. Ea a fost avansată apoi din 2017 până în 2019 ca director de dezvoltare pentru Europa la aceiași corporație. Și-a încetat activitatea ca urmare alegerilor Europarlamentare.

Clotilde Armand începe războiul în săptămâna Crăciunului

Mai este exact o săptămână până la Crăciun, iar România forfotește. Bărbații ascut cuțitele pentru Ignat, copiii scriu ultimele scrisori siropoase către Moș, iar femeile caută ingredientele pentru un cozonac „de poveste”. Familiile moderne oscilează între Zaitone sau Nuba și rafturile pline de cadouri de la Băneasa Shopping City în timp ce colindele invadează străzile unui București ușor încărcat de gunoaie și lipsit de luminițele scumpe, dar frumoase din alți ani.

Nu știm dacă primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a făcut cozonac. Ceea ce știm cu certitudine este că pe 18 Decembrie, la ora 16:47 a postat pe contul de Facebook un film în care soțul ei, matematicianul Sergiu Moroianu îl soma pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu să arate o carte pe care se presupune că ar fi scris-o cu aproape douăzeci ani în urmă.

clotilde sot postare

Plagiatul lui Grindeanu descoperit în urmă cu cinci ani este reșapat de soțul primarului la aproape 20 de ani. Sergiu Moroianu este prezentat ca matematician, iar postarea pare a veni de la un „civil” care la două decenii după săvârșirea faptei încă nu poate să doarmă din cauza plagiatului.

În spațiul public subzistă o controversă privind una dintre cărțile scrise de viceprim-ministrul Guvernului României și ministru al Transporturilor și Infrastructurii, domnul Sorin Grindeanu, provocând daune de imagine atât statului român cât și comunității matematice” declamă Clotilde pe Facebook

Încă o șarjă de „Ignat”

Pe 20 decembrie, românii preparau „Pomana Porcului”, iar Clotilde Armand continua tirada împotriva lui Sorin Grindeanu. „Sper ca domnul prim-ministru Ciucă să ia măsuri privind acest nou caz Roman din Guvernul său. Deoarece acest impostor este o rușine pentru întreaga comunitate științifică din România.” susținea franțuzoaica într-o postare pe rețelele de socializare.

clotilde digi grindeanu

Scandalul este preluat de majoritatea publicațiilor, iar Grindeanu se eschivează timid. Este aproape evident că a plagiat. Nu se potrivește ISBN-ul, nu există cartea. Aceste informații sunt cunoscute din urmă cu cinci ani. Singura necunoscută se leagă de motivele pentru care Clotilde decide să readucă în atenția opiniei publice această problemă tocmai acum, în acest final de an.

Presiunea continuă – Clotilde Armand îl trolează pe Grindeanu

Grindeanu tace doct sau se eschivează stângaci. Clotilde continuă să pună presiune. Pe 21 decembrie cânt toți politicienii postau despre Revoluție, primarul arată scrisoarea a 40 de matematicieni care îi cer lui Grindeanu să prezinte cartea care nu există.

40 de matematicieni îi cer d-lui ministru Grindeanu să trimită la Biblioteca Națională a României șapte exemplare din carte” scrie Clotilde Armand pe Facebook și este instant preluată de toate publicațiile.

Grindeanu flutură niște hârtii și pare deranjat de scandalul care la 20 de ani este mai actual ca oricând. Presa dezbate larg povestea care este cunoscută de cinci ani, dar care pare nouă după eforturile făcute de Clotilde Armand.

Clotilde Armand comentariu

Spre seară, Grindeanu vorbește despre bugetul Ministerului Transporturilor. Clotilde Armand îl trolează. Ea comentează la postarea ministrului. „Bună seara, dle. ministru. Înțeleg că nu prea vă pasă că 40 de matematicieni v-au scris o scrisoare deschisă… cu speranța că nu veți considera demersul lor o ”șobolăneală” și donați exemplarele cărții dvs. fantomatice Bibliotecii Naționale, așa cum spune legea.” scrie în comentariul lung al franțuzoaicei.

Ministerul Transporturilor deliberează, Clotilde Armand nu mai comentează

Pe 22 decembrie funcționarii din Ministerul Transporturilor au treabă. Ei trebuie să decidă cine să pună mâna pe un contract de peste 100 de milioane de lei (21 milioane de euro). Ședința este aprinsă. Banii sunt destinați unui studiu de fezabilitate. Ținta proiectului este drumul de mare viteză dintre Craiova și Lugoj.

La ora 16:47 comisia decide câștigătorul. La ora 17:49, ministrul Sorin Grindeanu postează pe Facebook numele câștigătorului: „Asocierea Egis Romania SA – Search Corporation S.R.L.– Italrom Inginerie Internațională SRL – Geostud S.R.L. – ECO Geodrum S.R.L. – Egis International SAS a fost desemnată câștigătoarea acestui contract de peste 92,7 milioane de lei fără TVA” scrie Grindeanu.

Clotilde Armand nu mai zice nimic despre carte. Postează ceva cu Romprest. Mai postează ceva cu ADP. Egis Romania SA este fostul ei angajator. Credem că totul a fost o coincidență. Nefericită.

Fostul angajator al primarului trebuia descalificat?

Ca și când coincidențele nu ar fi suficiente, pe 4 ianuarie 2022 este înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor o adresă a societății Explan SRL. Este liderul asocierii care a pierdut contractul în defavoarea Egis Romania. Ei cer anularea raportului 24/14472/22.12.2021.

contestatie egis

Contestatarii invocă faptul că Search Corporation, asociat cu Egis România la depunerea ofertelor, nu putea să participe la procedură. Motivul invocat de contestatari este legat de faptul că Search Corporation a avut probleme în derularea unui contract anterior cu CNAIR.

„Asociatul Search Corporation SRL a declarat în fals faptul că nu se află în situația în care se face vinovat de abateri profesionale și nu i s-au aplicat sancțiuni financiare comparabile sau sancțiuni reprezentând daune interese, deoarece pe numele acestuia Autoritatea Contractantă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA – prin DRDP Timișoara a emis documentul constatator nr. 170/226/2019” se arată în contestația depusă de Explan SRL.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *