Codul Penal modificat cu privire la lupta împotriva Coronavirusului. Pedepse de până la 15 ani de închisoare
Actualitate

Codul Penal modificat cu privire la lupta împotriva Coronavirusului. Pedepse de până la 15 ani de închisoare

Codul Penal a fost modificat în cazul infracțiunilor legate de epidemia de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a declarat după ședința de Guvern de miercuri noaptea că majorarea pedepselor s-a făcut prin ordonanță de urgență iar acestea pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situații – un cetățean revine din țările cu peste 500 de cazuri, cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară au venit, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea.

Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități vor avea dosar penal. Nu putem accepta ca oamenii să nu respecte deciziile, să umble liber în societate și să riște să îi îmbolnăvească pe cetățeni. Vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă deciziile”, a declarat Ludovic Orban, potrivit PSNews.

Codul Penal modificări cu privire la infectarea persoanelor. Se pedepsește și omisiunea declarării riscului

a) dacă este vorba despre o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani.

b) închisoare de la 2 la 7 ani dacă există răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea a cel puțin a unei alte persoane

c) dacă efectul este infectarea a două sau a mai multor persoane, pedeapsa este cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

d) dacă intervine moartea unei persoane în acest lanț de răspândire a bolii, pedeapsa este de la 5 la 15 ani de închisoare.

e) Important, pentru cei care nu le spun autorităților competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase „informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

f) dacă există personal medical sau autorități angajate în prevenirea și combaterea bolilor despre care vorbim, pedepsele se majorează cu jumătate. Aceeași pedeapsă se aplică și pentru cei care „reduc substanțial capacitatea de funcționare a unui spital sau a oricărei instituții publice.

Dacă faptele se produc din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate.

Related posts

Excepțiile purtării măștii, motiv de ceartă între Ludovic Orban și Nelu Tătaru, susțin surse guvernamentale

Vârful epidemiei de coronavirus ar putea aduce peste 2.000 de cazuri în România. Estimările unui medic de la Matei Balș

Autostrada Moldova va fi începută peste doi ani cu bani europeni, promite premierul Ludovic Orban. Primul pas se va face marți

Constantinescu Gabriel

Klaus Iohannis promite „în foarte scurt timp” legea alegerii primarilor în două tururi

Constantinescu Gabriel

Coadă de avocați la intrarea în Tribunalul București din cauza măsurilor anti-coronavirus. Justițiabilii acuză lipsa de organizare

Premierul Ludovic Orban, acuzații de corupție într-o plângere penală! Are legătură cu oțelăria ArcelorMittal Hunedoara

Constantinescu Gabriel

1 comment

Dezinfectanți vânduți la suprapreț, Percheziții făcute de poliție 19 martie 2020 at 19:17

[…] Codul Penal modificat cu privire la lupta… […]

Reply

Leave a Comment