Somajul tehnic va fi plătit la 75%. Ce alte măsuri a mai luat Guvernul în epidemia de coronavirus
Somajul tehnic va fi plătit la 75%. Ce alte măsuri a mai luat Guvernul în epidemia de coronavirus

Șomajul tehnic va fi plătit în proporție de 75% din salariul brut al angajatului, a decis Guvernul în ședința de miercuri noaptea. În plină epidemie de coronavirus, Guvernul a luat și alte măsuri pentru sprijinirea angajaților și a micilor întreprinderi.

Somajul tehnic este plătit de acum înainte la valoarea de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. În plus, se majorează plafonul la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei iar statul va rambursa TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxul de capital, potrivit PsNews.

Bugetul Ministerului de Interne a fost suplimentat cu 100 milioane lei „pentru a putea susține activitatea ministerului și achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine”.

Guvernul a asigurat un capital de lucru pentru compania de stat Unifarm, „pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor”

„Am decis, prin Ordonanță de Urgență, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde de lei, suntem pregătiți cu încă 5 miliarde dacă e necesar. Putem merge până la 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse e subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) și 80 % (peste un milion lei)

Am stabilit să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxul de capital, pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar”, a declarat Orban joi dimineață.

Premierul a mai anunțat că, la următoarea rectificare bugetară, vor crește bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.

„Am luat măsura asigurării plății șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj de la ANOFM. E clar că foarte multe companii sunt afectate de epidemie. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se supende contractele. Decizia e de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a mai spus premierul României.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *