Romtehnica, compania de import-export a Ministerului Apărării Naționale din România, este cel mai mare exportator român în Ucraina, potrivit datelor de anul trecut și din primele cinci luni ale acestui an. Această informație a fost comunicată de Institutul Național de Statistică (INS) la cererea Radio Europa Liberă România.

Romtehnica este o companie producătoare de armament a statului român, care operează sub Ministerul Economiei. Anul trecut, a fost clasată pe locul patru în topul exportatorilor români în Ucraina, iar în primele cinci luni ale anului 2023, a ocupat locul zece în același clasament.

De asemenea, în topul exportatorilor români în Ucraina se află și o filială a Romarm, numită „Uzina de produse speciale Dragomirești”. Această uzină se ocupă de fabricarea muniției pentru artilerie, bombe de aviație, încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață, transmite B1TV.

Chiar INS a precizat valoarea exporturilor militare pe care România le-a făcut în Ucraina, date sumare în legătură cu produsele exportate de statul român.

INS a raportat pentru anul trecut că România a exportat vehicule în valoare de 432.450 de euro și cu o greutate de 762 de kilograme.

Tot în 2022, România a trimis în Ucraina mai multe părți de vehicule aeriene încadrate în categoriile „drone, nave spațiale, sateliți și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro.

Pentru primele cinci luni ale anului 2023, INS a anunțat că România a trimis în Ucraina drone în valoare de 4.239.810 euro.

Cu toate acestea, valoarea exactă a armamentului exportat de România în Ucraina rămâne secretă. România nu a dezvăluit public valoarea acestor exporturi sau detalii despre produsele exportate către Ucraina. În ciuda faptului că alte state au făcut publice astfel de informații, România a ales să păstreze secretul în ceea ce privește tranzacțiile sale de armament cu Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *