Concentrația de oxigen din aer este pericolul uriaș din spitalele în care sunt tratați pacienții COVID, explică doctorul infecționist Adrian Marinescu. Într-un salon pot exista șase surse de oxigen, iar acest lucru poate determina ca cea mai mică scânteie să poată genera o explozie sau un incendiu. O soluție ar însemna dispersarea pacienților cu nevoie mare de oxigen.
„În momentul de față este un număr mic de spitale dedicate infecției SARS-CoV-2. Se concentreză pacienții din păcate cu forme severe, cum se întâmplă și la ”Matei Balș”. Ce înseamnă practic? Înseamnă că în saloane cu 2 sau 3 paturi pacienții au nevoie de oxigen. Sunt pacienți care au două surse, asta înseamnă că într-un salon poți să ai 6 surse de oxigen. E clar că în acea cameră vei avea o concentrație de oxigen în aer foarte mare. Acum e de discutat cum ai putea să reduci această concentrație pentru că e clar că orice scânteie, și putem să discutăm ce determină acea scânteie, poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3.
„În plan practic, ar trebui să fie mai multe variante în așa fel încât să nu fie nevoie să internezi pacienții cu forme severe și cu necesar mare de oxigen într-un singur loc. La asta am putea să ne gândim dacă vrem să reducem numărul de surse per cameră”, a adăugat medicul infecționist, argumentându-și ipoteza cu concentrația de oxigen ridicată din salon.
”E clar că existau avizele(…). Până la urmă o scânteie apare extrem de ușor. Putem să discutăm ce a determinat acea scânteie și o să vedem concret, dar e important cum rezolvăm cauza și cauza e legată de acea concentrație de oxigen”, a mai spus el.
Medicul Maria Niţescu, managerul de la Spitalul Matei Balş, a precizat, într-un interviu pentru Spotmedia, că nu are o explicaţie pentru cauzele incendiului și așteaptă rezultatele anchetei.
„Situația acestui pavilion era foarte bună din punctul de vedere al instalațiilor, deși clădirea e foarte veche. Instalațiile au fost schimbate în totalitate, există contracte de mentenanță-verificare a acestor instalații. Instalația electrică e verificată lunar în toate clădirile din institut de către o firmă autorizată”
„Au fost mai multe autorități în control. La Pavilionul 5 nu au fost constatate deficiențe, iar în rest, aproape tot ce s-a constatat în raportul respectiv a fost remediat. În curs de remediere mai sunt foarte puține. De exemplu, problema cu detectoarele de incendiu era în blocul alimentar”, mai spunea medicul.
Opt persoane au decedat până acum în incendiul produs vineri la pavilionul cinci al Spitalului Matei Balș. Patru pacienți au murit acolo, iar alți patru ulterior în urma agravării stării de sănătate.