Unul dintre cele mai importante contracte de infrastructură a fost majorat cu aproape un sfert din valoarea inițială. Banii se duc spre o firmă austriacă acuzată în trecut că a participat la o altă licitație cu acte falsificate, dosar clasat de procurorii DNA care au spus că nu este de competența lor.

Firma austriacă primește 386 milioane de lei în plus

Anunțat cu mare pompă, contractul pentru aproape 10 kilometrii din autostrada Pitești – Sibiu a fost atribuit în 2021 companiei austriece Porr Construct. Prețul inițial a fost de 1,67 de miliarde de lei, iar contractul a fost semnat cu un an înainte ca Austria să refuze intrarea României în spațiul Schengen.

Deși se anunțau boicoturi masive din partea României față de firmele austriece după ce în decembrie 2022 această țară a votat împotriva intrării țării noastre în spațul Schengen, lucrurile nu stau deloc așa.

La o săptămână de la votul dat de Austria împotriva României, firma austriacă primea o majorare uriașă a contractului de execuție pentru cei zece kilometri de autostradă. 386 de milioane de lei erau adăugați costurilor licitate din cauza războiului din Ucraina, a crizei post-pandemice și a prețurilor majorate ale energiei.

Porr Construct

Lucrările depășesc 2 miliarde de lei, dar asta nu este sfarsitul

Astfel, valoarea lucrărilor a ajuns să depășească două miliarde de lei. În urmă cu o săptămână, s-a mai semnat un act adițional. Acesta a inclus în contract modificări ale actelor normative care urmează să fie utilizate pentru a calcula alte majorări.

Este vorba despre aplicarea prevederilor unei ordonanțe de urgență care a schimbat complicata formulă de calcul a majorărilor unor prețuri în lucrările de infrastructură. Atât de complicată este formula încât abia în câteva luni vom afla valoarea exactă a sumelor de bani care urmează să fie adăugate contractului de peste două miliarde câștigat de această firmă austriacă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *