Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va demara inspecții la companiile de transport public, după tragedia de la Arad.

Horia Constantinescu, șeful ANPC, a anunțat că se va introduce pe ușile vehiculelor de transport public un semn distinctiv care să indice căile de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Horia Constantinescu a detaliat aceste măsuri, într-un interviu B1TV: „Nu vom efectua doar inspecții. În acest moment, după întâlnirea de dimineață pe care am avut-o cu toți comisarii șefi și adjunctele șefilor la nivelul întregii țări, luăm în considerare analizarea procedurilor la nivel european, luăm în considerare ce avertizări trebuie instalate în regim de urgență. De asemenea, luăm în considerare evaluarea tuturor modalităților în care aceste persoane pot fi ajutate de către lucrătorii din transportul public la nivelul localităților unde vom desfășura acțiuni de control.”

Șeful ANPC a subliniat necesitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru situațiile care au fost permise să continue în ciuda neconformității cu cerințele morale și legale. A recunoscut că astfel de situații, ca cea din Arad, apar din cauza nerespectării standardelor.

În urmă cu câteva zile, o femeie a murit sub un tramvai din Arad. La coborâre și-a prins mâna în ușă, după ce conducătorul tramvaiului nu a observat că după ce coborâse, încerca să o scoată din mijlocul de transport și pe fiica acesteia, aflată într-un scaun cu rotile.

Horia Constantinescu a evidențiat o problemă semnificativă, afirmând: Cea mai mare vină constă în faptul că majoritatea transportatorilor, în special cei care transportă persoane, fie că sunt administrați de entități de stat sau private, nu au în prezent instalat pe ușile de acces un semn distinctiv – sau nu toate au acest lucru – pentru a comunica clar căile de acces persoanelor cu dizabilități.”

A subliniat confuzia cauzată de lipsa indicatorilor clari, referindu-se în special la o explicație oferită de un reprezentant al Societății de Transport Arad. Constantinescu a exprimat că acest incident ar fi putut fi prevenit cu semnalizarea clară și a subliniat importanța implementării unor astfel de măsuri, inclusiv asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilități în stațiile de tramvai.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *