Coronavirusul se transmite ușor în perioada de incubație a bolii, a explicat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Situația de la Spitalul din Botoșani, unde cel puțin 70 de cadre medicale s-au infectat, este anormală, iar transferul pacienților la alte spitale crește pericolul de transmitere a virusului.
„Nici măcar nu trebuie să fii medic să-ţi dai seama că alăturarea unor persoane infectate unor persoane sănătoase nu este normală. (…) Este fără comentarii. Nici măcar nu e nevoie să ai cunoştinţe medicale că-ţi dai seama că acest comportament este anormal. Era un comportament mobilizator, din câte am înţeles eu, dar mobilizator, sincer să fiu, nu am înţeles exact în ce sens”, a spus medicul Alexandru Rafila, marţi seară, la Digi 24.
Dezinfecţia spitalului „nu e un lucru chiar aşa complicat, pentru că, din fericire, virusul nu e chiar aşa rezistent” a mai spus Rafila.
Coronavirusul se transmite ușor iar pacienţi la care boala se află în stadiul de incubaţie, odată transferaţi la alte spitale, pot răspândi virusul, a explicat specialistul, potrivit PsNews.
„Riscul de răspândire a infecţiei în alte unităţi sanitare, dacă pacienţii sunt, de exemplu, în perioada de incubaţie a bolii este foarte serios”, a mai spus Alexandru Rafila.
Surse din cadrul spitalului sucevene susţin că directorul medical al unităţii sanitare i-a chemat pe medicii infectaţi şi pe cei sănătoşi la serviciu, printr-un sms în care ar fi invocat un ordin al ministrului Sănătăţii, ordin care nu a fost dat în realitate.
În plus, cadre medicale din spital susţin că nu li s-au pus la dispoziţie materialele sanitare necesare desfăşurării în siguranţă a profesiei.
Marţi seară, autorităţile române au anunţat trei noi decese cauzate de Covid-19, toate în cazul unor pacienţi internaţi la spitalul din Suceava, dar și 70 de cazuri de infectare a personalului medical.
Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru comiterea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu.