Creșterea economică cu care se laudă guvernul Ciucă este bazată pe consum și nu pe investiții, și de aceea nu poate să reziste pe viitor, explică fstul ministru de finanțe, Gheorghe Ialomițianu. Este de fapt problema economică cu care s-au confruntat mereu românii, după 1989, când a început un boom al importurilor în detrimentul producției.

Modelul bazat pe consum este nesustenabil, explică fostul ministru de finanțe.

Noi avem un model de creștere economică nesănătos, bazat pe consum, stimulat din import. În momentul în care nu am mai fost acele restricții populația a început să consume, noi am importat din ce în ce mai mult pentru că vedem anul trecut că deficitul balanței comerciale a crescut în 2022 față de 2021 cu 10 miliarde de euro, o treime.

Deci am importat și am stimulat consumul. Atunci a revenit o revenire a creșterii economice, o creștere economică nesănătoasă. În loc să investim în producție, să avem o creștere bazată pe producție și pe investiții, am stimulat în continuare creșterea economică bazată pe importuri, ceea ce este în dezavantajul nostru” a spus Ialomițianu, citat de B1TV.

Gheorghe Ialomițianu a mai precizat că România riscă să piardă fondurile nerambursabile puse la dispoziție de UE:

E nedrept din partea Comisiei Europene să ne sancționeze, să ne ia niște bani care erau necesari pentru anumite reforme și sunt din fonduri nerambursabile, nu din împrumuturi.

Partea aceea ne-o taie. PNRR este format din fonduri nerambursabile 14 miliarde și până la 29 de miliarde sunt împrumuturi, cu dobânzi reduse. Deci ne taie fonduri nerambursabile. Sigur că e o nedreptate, dar nu e o creștere economică sănătoasă. Puțini bani rămân în economie”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *