Creșterea producției de energie pe plan intern nu duce la scăderi de prețuri
Creșterea producției de energie pe plan intern nu duce la scăderi de prețuri

Creșterea producției de energie pe plan intern nu ar fi însemnat automat reducerea prețurilor, susține președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Scumpirile de pe piață nu au legătură cu liberalizarea prețurilor, a explicat el.

„Un mit în care trăim este problema noastră că nu ne satisfacem necesităţile energetice, că acum câţiva ani exportam energie electrică şi acum importăm. La gaze, importam 10%, acum am ajuns să importăm 20%. (….)

Bun, e foarte bine că produci şi exporţi, întrucât câştigi bani, dar preţurile nu au treabă cu asta. Indiferent dacă eşti importator sau exportator, preţurile la electricitate şi gaze vor fi tot cele din Europa. Când sunt mici în Europa, vor fi mici şi la noi, când sunt mari în Europa, vor fi mari şi la noi”, a declarat Chiriţoiu, într-o conferință pe teme economice, potrivit B1TV.

Deși subiectul producției naționale de electricitate și gaze este foarte important și generează câștiguri, „preţurile tot alea vor rămâne în piaţă. Din punct de vedere economic, nu ne putem separa de celelalte ţări din UE”, a completat el.

Ne spune Agenţia Europeană de Energie că Rusia ar putea să livreze cu 30% mai multe gaze decât o face în momentul de faţă şi, nelivrând aceste gaze, preţurile au crescut foarte mult”, a mai precizat Chirițoiu.

Creșterea producției de energie nu ar fi avut efect iar liberalizarea nu a adus scumpiri

Referitor la subiectul liberalizării, Bogdan Chiritoiu a spus că mișcarea nu are nicio legătură cu scumpirile din energie.

Chirițoiu a motivat spunând că în momentul liberalizării pieţei gazelor, preţurile au scăzut cu 30%, iar la electricitate au crescut, pentru că până atunci erau ţinute artificial la un nivel mic de către autorităţile statului.

Liberalizarea ajută piaţa să meargă mai bine, iar preţurile, când scad în Europa, scad şi la noi, când cresc în Europa, cresc şi la noi, ceea ce nu ţine neapărat de liberalizare. La electricitate, înainte de liberalizare, preţurile erau anormal de mici, în sensul că statul lua cu japca, folosea firmele de stat ca pe o puşculită şi le obliga să vândă energie sub preţul pieţei, iar când s-a trecut la un preţ de piaţă, preţurile au crescut”, a explicat Chiriţoiu.

Faptul că România are preţuri mai mari la energie decât în UE este un alt mit. Problema este că bursele nu sunt atât de importante în alte ţări cum sunt la noi. Foarte multă electricitate este tranzacţionată pe Piaţa pentru Ziua Următoare”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *