Criza economică la nivel global se va adânci, spune șefa FMI
Criza economică la nivel global se va adânci, spune șefa FMI

Criza economică la nivel global se va adânci, pe măsură ce inflația crește în țările lumii, consideră șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva. Ea consideră că liderii financiari la nivel mondial ar putea să se confrunte cu mai multe crize generate de presiuni inflaționiste.

Kristalina Georgieva a spus că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflația fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra prețurilor energiei și alimentelor ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina, și a politicilor Chinei privind zero cazuri de COVID, care au redus producția cu blocaje asupra lanțurilor de aprovizionare, scrie usnews.com, preluat de Reuters și B1TV.

„Cred că trebuie să începem să ne obișnuim că s-ar putea să nu fie ultimul șoc”, a spus ea, menționând că a încetat să mai privească inflația ca pe un șoc „tranzitoriu” când a izbucnit focarul Omicron COVID-19 la sfârșitul anului trecut.

Ea a spus că cererea puternică din partea Statelor Unite, întreruperile lanțului de aprovizionare și efectele războiului din Ucraina, toate indică o inflație de durată. Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat și ar putea exista o altă criză, a adăugat șefa FMI vorbind la o reuniune a miniștrilor de finanțe G7 și a guvernatorilor băncilor centrale din Germania.

Politica zero-COVID a Chinei, care a dus la izolarea pe scară largă în marile orașe, este imposibilă din cauza variantelor extrem de contagioase, dar oficialii de la Beijing par „să se îndepărteze” pentru a rezista modificării acesteia.

Ea a spus că „de fapt nu este prea îngrijorată” de economia Chinei, deoarece guvernul de la Beijing are spațiu de politică fiscală și monetară pentru a susține creșterea.

Georgieva a spus că eforturile țărilor de a-și schimba lanțurile de aprovizionare de la o eficiență maximă la o rezistență sporită vor crește unele costuri, deoarece va trebui să existe redundanță.

Deci, acesta va fi un șoc de preț unic și apoi nu va mai avea impact asupra inflației? Sau ne va tăia mai mult aripile”, a spus ea. “Trebuie să ne dăm seama”.

Georgieva a mai spus că speră să vorbească despre preocupările pe care le-a exprimat cu privire la fragmentarea economiei globale în blocuri concurente conduse de Statele Unite și alte state democratice de pe piață, pe de o parte, și China, Rusia și alte economii de stat, pe de altă parte.

FMI a spus că acest lucru ar fi un „dezastru” cu tehnologia, ramurile de reglementare și instituțiile concurente.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *