Volodimir Zelenski a fost de cel puțin 12 ori în pericol de moarte, supraviețuind

Volodimir Zelenski s-a întâlnit marți cu președintele SUA și cel mai important lider al planetei, Joe Biden, asta într-un context complicat în care Congresul nu găsește compromisul în ce privește un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, în valoare de peste 106 miliarde de dolari. Totuși, liderul de la Kiev a primit 200 de milioane de dolari de la Departamentul Apărării, având în vedere situația tot mai dificilă de pe front a soldaților ucraineni.

Președintele Ucrainei a mers în SUA și a discutat cu Joe Biden, dar și cu republicanii din Congresul american, în încercarea de a debloca un pachet de asistență pentru Ucraina, aflat de ceva timp pe masa Congresului. Potrivit New York Times, Zelenski „s-a lovit de rezistența republicanilor”.

Biden a punctat în discursul său necesitatea ca Congresul să aprobe pachetul financiar în valoare de 106 miliarde de dolari, asta dacă nu vor să îi facă „un cadou de Crăciun lui Putin”, a spus liderul de la Casa Albă.

Congresul trebuie să aprobe finanțarea suplimentară pentru Ucraina înainte de a se întrerupe pentru vacanța de sărbători – înainte de a-i oferi lui Putin cel mai grozav cadou de Crăciun pe care i l-ar putea oferi. Și așa, pentru că am văzut ce se întâmplă atunci când dictatorii nu plătesc prețul pentru pagubele, moartea și distrugerea pe care le provoacă, și continuă atunci când nu se plătește niciun preț, a spus președintele SUA.

Discuțiile din Congresul american vor continua între republicani și democrați. Potrivit Forbes, SUA a oferit Ucrainei, de la invazia rusă din februarie 2022 până în prezent, peste 110 miliarde de dolari.

Zelenski: Ucraina continuă să-și reformeze instituțiile chiar și în timpul războiului
De partea cealaltă, soldații lui Zelenski fac față cu greu ofensivei de iarnă a rușilor. Potrivit celui mai recent raport al ISW, din 12 decembrie, „informațiile americane au evaluat că operațiunile ofensive rusești în estul Ucrainei în toamna anului 2023 și în iarna viitoare urmăresc să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina în loc să atingă orice obiectiv operațional imediat”.

Totul pe fondul unei așa-numite „oboseală de război”, de care și președintele Iohannis vorbea la Columbia University, având în vedere că marea majoritate a opiniei publice și-a mutat atenția spre conflictul dintre Hamas și Israel. (detalii AICI)

De asemenea, forțele ruse au continuat eforturile ofensive la granița din regiunea Harkiv-Lugansk, lângă Bakhmut și spre Avdiivka, precum și atacuri terestre continue în vestul Zaporojiei.

Zelenski a ținut să îi transmită lui Biden că Ucraina continuă să se consolideze instituțional în sensul integrării în UE, chiar și „în timp de război”, ca o remarcă vis a vis de teama republicanilor privind corupția cu dolari americani.

Și vreau să vorbesc despre câteva detalii privind reformele noastre și integrarea în UE. Ucraina continuă să-și reformeze instituțiile chiar și în timpul războiului. Este foarte important pentru noi și avem succes. Cred că este foarte important și oamenii trebuie să aibă încredere în această libertate, a spus Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev i-a transmis și obiectivul pentru anul 2024: „Înlăturați superioritatea Rusiei și întrerupeți operațiunile lor ofensive. Și cred că este real”.

Pachet de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina
Înainte de plecarea jurnaliștilor din sală, Joe Biden a ținut să facă un anunț public. Un nou pachet de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari de la Departamentul Apărării.

„Tocmai am semnat încă o tragere de 200 de milioane de dolari de la Departamentul Apărării pentru Ucraina, și asta va veni rapid”, i-a spus Biden, omologului său.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, pachetul în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina include arme și muniții, sisteme de apărare antiaeriană, dar și piese de schimb pentru echipamentele occidentale trimise deja Ucrainei.

„Acest pachet oferă până la 200 de milioane de dolari de arme și echipamente în baza tragerilor direcționate anterior pentru Ucraina. Capacitățile oferite în pachetul de astăzi includ muniții de apărare aeriană, componente ale sistemului de apărare aeriană, muniții suplimentare pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie (inclusiv 155 mm și 105 mm), rachete de mare viteză anti-radiații, muniții antiblindată, muniție pentru arme de calibru mic, un pachet de demolare, bariere HESCO și piese de schimb, echipamente auxiliare, servicii, instruire și transport”, precizează Departamentul de Stat al SUA.

În comunicat se mai precizează că pachetul de 106 miliarde de dolari pentru Ucraina ar putea fi unul dintre ultimele pachete pe care SUA le va putea oferi Ucrainei.

„Cu toate acestea, dacă Congresul nu ia măsuri pentru a acorda ajutor suplimentar, acesta va fi unul dintre ultimele pachete de asistență de securitate pe care le vom putea oferi Ucrainei. Continuăm să îndemnăm Congresul să promoveze interesele noastre de securitate națională, ajutând Ucraina să se apere și să-și asigure viitorul – un viitor în care oamenii săi să se reconstruiască și să trăiască în siguranță într-o democrație rezistentă și înfloritoare”, subliniază Departamentul de Stat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *