Rușii merg la psiholog tot mai mult din cauza războiului din Ucraina
Rușii merg la psiholog tot mai mult din cauza războiului din Ucraina

Rușii merg la psiholog tot mai mult din cauza războiului din Ucraina. Fie se tem că vor fi încorporați, fie suferă din pricina situației economice grele, ori sunt de-a dreptul dezamăgiți de armata lor, arată rezultatele unui sondaj.

Ce poate fi mai rău decât un război lansat? Un război pierdut”, a spus un tânăr rus, care la începutul războiului se declara „mândru” de țara sa.

Mobilizarea parțială, eșecurile de pe front și declarațiile tot mai alarmiste ale politicienilor de la Moscova nu au făcut decât să adâncească anxietatea rușilor, informează AFP, citat de B1TV.

După începerea războiului, „două luni n-am ieșit din casă, nimic nu mai avea sens”, a spus o moscovită în vârstă de 22 de ani, studentă la Informatică. De atunci, ea „nu supravieţuieşte decât cu antidepresive, la fel ca mulţi dintre prietenii ei”.

De când Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială, starea ei s-a degradat, căci se teme că tatăl sau fratele ei vor fi mobilizați.

La finele lunii octombrie, după ce Putin a spus că lumea traversează „deceniul cel mai periculos, cel mai imprevizibil (…) după al Doilea Război Mondial”, vecinii studentei au început să amenajeze un adăpost antiaerian în parcarea subterană a imobilului lor.

La sfârșitul lui septembrie, după anunţul mobilizării parţiale, 70% dintre ruşi spuneau că sunt ”stresaţi”, un procent care nu a mai fost înregistrat până acum de institutul de sondare FOM, favorabil Kremlinului.

O lună mai târziu, aproape 9 din 10 ruși se declarau ”îngrijoraţi” de situaţia legată de Ucraina, arată un sondaj al Centrului Levada, un institut independent.

Rușii dau tot mai mulți bani pe antidepresive și ședințe la psiholog

În acest context, cheltuielile pentru achiziţia de medicamente antidepresive au crescut cu 70% şi cele pentru calmante cu 56% în primele luni din 2022, faţă de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, tot mai mulți ruși merg la psiholog. De exemplu, serviciul de consultaţii psihologice online YouTalk a înregistrat o creştere a cererilor cu 40% după anunţul mobilizării parţiale.

Un medicament antidepresiv a dispărut deja din farmacii, iar ruşii „s-au grăbit să-şi facă stocuri din alte medicamente încă disponibile şi bine au făcut” deoarece sancţiunile occidentale ar putea afecta şi importul acestora, a spus un neurolog din Moscova.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *