Culturile afectate de secetă au fost raportate la 1,6 milioane de hectare, spune ministrul agriculturii
Culturile afectate de secetă au fost raportate la 1,6 milioane de hectare, spune ministrul agriculturii

Culturile afectate de secetă ajung la 1,6 milioane de hectare, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Acestea sunt datele raportate de fermieri pentru a primi despăgubiri de la stat și nu coincid întotdeauna cu situația din teren, a spus demnitarul. Oros vrea ca inventarierea suprafețelor să se facă până la 15 iunie.

„În ceea ce priveşte procesele verbale de constatare a pagubelor, din înştiinţările făcute de către fermieri, sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acum – 941.000 de hectare. Sigur, aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucrează continuu şi sâmbătă şi duminică, pentru că noi, la finele lunii mai, vrem să avem încheiate aceste procese verbale, iar până la 15 iunie să avem sintezele pe judeţe, pe comune, pe parcele, ca să ştim cum anume vom face despăgubirile”, a spus Adrian Oros, într-o conferință de presă, potrivit PsNews.

Ministrul Agriculturii a atras atenția fermierilor și celor care fac parte din echipele de constatare, că în unele judeţe, „suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate”.

„Vreau să fac un apel şi la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din comisiile de constatare, pentru că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate. Probabil, fie în toamnă s-au raportat greşit acele suprafeţe, fie echipele care constată şi fac procesele verbale nu îşi fac întotdeauna treaba. Noi vrem să-i despăgubim pe toţi cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm şi vom face aceste despăgubiri trebuie să fie date reale”, a explicat ministrul agriculturii vorbind despre culturile afectate de secetă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *