O afacere de sute de miliarde de dolari americani pe an, plus operaţiuni speciale pe care armatele statelor lumii n-ar putea să le facă vreodată, în diverse colţuri ale lumii. Aşa poate fi descrisă, pe scurt, gruparea Wagner. În ediţia „Subiectiv” de duminică seară am aflat cum a luat fiinţă, de ce şi care sunt legile internaţionale sub care funcţionează trupele Wagner.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a precizat că o asemenea grupare este greu de controlat şi este folosită în „zone extrem de confuze”.

„Este o afacere, din câte am înţeles, care depăşeşte 120 de miliarde de dolari pe an. Şi o folosesc toţi. Şi în zone extrem de confuze, unde nu există repere. Da, convenţia de la Montreux, practic, încearcă să stabilească nişte parametri care să se înscrie în legile de desfăşurare a războiului. Deci chiar dacă angajezi o astfel de grupare, nu-i poţi permite să tragă în civili, nu-i poţi permite să facă acţiuni care se înscriu în parametrii crimelor de război. Dar în ce măsură sunt controlabili, aici, într-adevăr…”, este de părere fostul ministru de Externe al României.

S-a sugerat că ascensiunea companiilor militare private ruseşti, Wagner fiind cea mai vestită, s-a produs în urma retragerii din Afganistan, la sfârşitul anilor `80. Aşa de mulţi soldaţi ruşi s-au întors acasă în saci pentru cadavre, încât se pare că a avut un efect asupra societăţii ruseşti, ceea ce a dus, într-o oarecare măsură, la căderea fostei Uniuni Sovietice. Deci autorităţile ruse au spus foarte clar în anii `90 că, dacă se implică într-un conflict militar, voiau să fie siguri că nu mai ajung la public imaginile soldaţilor morţi, astfel că externalizarea activităţilor militare către o companie privată ajută mult, se precizează într-un material al jurnaliştilor de la The Telegraph.

Există o tensiune reală între gruparea Wagner şi armata rusă. Aşasar, de ce mai are Putin încredere în ei? Pentru că îi sunt utili în alte zone. Această idee de a exporta securitate rusească a fost folosită de gruparea Wagner în Siria, în Libia, în Republica Centrafricană, în Mozambic, în Venezuela, în multe alte locuri.

Gruparea Wagner nu a făcut mereu ce a vrut. În 2019, a fost expulzată în Mozambic, de către jihadiştii islamişti. Ei au avut o mare înfruntare cu forţele americane în estul Siriei în 2018, atunci când sute de luptători Wagner au fost ucişi şi au avut operaţiuni şi în Sudan. Se pare că trupele Wagner au fost chemate în ţară de către generalul Omar al-Bashir, în 2017, acesta temându-se pentru longevitatea propriului regim. Putin a fost de acord şi a trimis gruparea Wagner, sub numele de M-Invest, pentru a păzi o mină de aur şi de atunci se tot aude că aceasta a scos pe ascuns aur din Sudan, prin Orientul Mijlociu, pentru a-l aduce în Rusia.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *