Împrumuturile Guvernului au atins deja jumătate din sumele necesare
Împrumuturile Guvernului au atins deja jumătate din sumele necesare

Împrumuturile Guvernului au atins deja jumătate din sumele necesare pentru tot anul, în doar primele patru luni ale lui 2023. Însă, dacă la începutul anului dobânzile au fost mari, acum sunt într-un ritm descendent.

Împrumuturile Guvernului au ajuns la 84,1 miliarde de lei pentru primele patru luni ale anului, după ce în aprilie statul a atras fonduri de 12 miliarde de lei în urma unor împrumuturi de la bănci și investitori mari de pe piața internă, prin titluri de stat vândute populației la bursă, dar și ca urmare a unei emisiuni de titluri de stat pentru populație pe Bursa de Valori București, arată calculele profit.ro, potrivit PsNews.

Cea mai mare parte a sumei de peste 84 miliarde de lei a fost împrumutată în ianuarie, 55,3 miliarde de lei, inclusiv prin ieșiri pe piețele externe.

Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei – 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență. Împrumuturile mari din primele luni ale anului au determinat și o concentrare consistentă de costuri cu dobânzi în cheltuielile statului în aceste luni, dar estimarea pentru întreg anul rămâne la 27,8 miliarde lei, similar cu anul trecut. Statul a împrumutat foarte mult în ianuarie, 55,3 miliarde lei, și a prefinanțat astfel o bună parte din necesarul de împrumut din 2023, pentru a profita de condițiile bune din piața financiară la momentul respectiv.

Impactul la buget al unui nou impozit nu este considerabil, dar apare un semnal pentru introducerea impozitării progresive În luna aprilie, statul anunțase că vrea să obțină 7,63 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat către bănci și investitori mari. Sumele propuse de aceștia s-au ridicat la 13,77 miliarde lei (licitații principale și sesiuni suplimentare), iar suma împrumutată a fost de 8,4 miliarde lei. Dobânzile la care se împrumută statul au continuat trendul de scădere și în aprilie. În luna mai, programul orientativ de împrumuturi este anunțat la 5,79 miliarde lei (licitații principale+sesiuni suplimentare). Trebuie precizat că, în cadrul sumei totale a împrumuturilor de 84,1 miliarde lei, două împrumuturi din ianuarie totalizând 4,7 miliarde lei (de 3,4 miliarde lei pe o lună și 1,3 miliarde lei pe 3 luni) au ajuns la scadență și au fost rostogolite cu alte împrumuturi.

Costuri mari cu dobânzile în primele trei luni, dar per ansamblul anului estimarea rămâne la 28 miliarde de lei Guvernul a avut în primele trei luni (perioadă pentru care avem disponibilă execuția bugetară) un cost cu dobânzile de 9,1 miliarde lei, în creștere cu 58,3% față de primele trei luni ale anului trecut. Suma de 9,1 miliarde lei include în principal dobânzi, dar și alte costuri mai mici, cum ar fi, de exemplu, cheltuieli aferente autorităților locale sau bugetul Trezoreriei.

Pentru întreg anul 2023, aceste cheltuieli sunt estimate la 29,1 miliarde lei, din care 27,8 miliarde lei sunt cheltuieli efective cu dobânzile, similar cu anul trecut. Sumele mari înregistrate la dobânzi în primele luni ale acestui an au fost determinate de plățile de discount făcute de Trezorerie la redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni mai vechi de pe piața internă.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *